15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi sırasında, Muğla'nın Marmaris ilçesinde dönemin Başbakanı ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast teşebbüsünde bulunan özel harekât timinde yer alan Burkay Karatepe'nin, yıllar sonra yüz tanıma sistemi kullanılarak tespit edildiği ve yakalandığı öğrenildi. Karatepe, darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçmış, ancak Türk istihbarat birimlerinin teknolojik imkânları sayesinde kimliği belirlenerek operasyonla ele geçirilmişti.
Yüz Tanıma Sistemi Nasıl Çalıştı?
Edinilen bilgilere göre, güvenlik güçleri, Karatepe'nin darbe gecesi otel ve çevresindeki güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerini, gelişmiş yüz tanıma algoritmalarıyla uluslararası veri tabanlarıyla karşılaştırdı. Sistem, Karatepe'nin yıllar içinde değişen fiziksel özelliklerine rağmen, yüz hatlarındaki belirleyici noktaları eşleştirerek kimliğini ortaya çıkardı. Bu teknolojik takip, onun yurt dışındaki hareketlerinin izlenmesinde kritik rol oynadı ve nihayetinde güvenlik birimleri, Karatepe'nin bulunduğu ülkede yerel makamlarla iş birliği yaparak onu gözaltına aldı.
Karatepe'nin yakalanması, darbe girişiminin faillerinin adalet önüne çıkarılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 15 Temmuz gecesi, Marmaris'teki otelde kalan Erdoğan'a suikast düzenlemekle görevli timde yer alan Karatepe'nin, o gece yaşananlarla ilgili ifade vermesi ve diğer firari sanıkların yakalanmasına yardımcı olması bekleniyor.
Darbe Girişiminin Seyri ve Suikast Timi
15 Temmuz 2016 akşamı, Türkiye'de bir grup asker, hükümeti devirmek amacıyla darbe girişiminde bulunmuş, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine halkın sokaklara dökülmesiyle girişim başarısız olmuştu. Marmaris'teki suikast timi ise, darbe girişiminin en kritik eylemlerinden birini üstlenmişti. Tim, Erdoğan'ın kaldığı otele helikopterle inmiş, ancak Erdoğan'ın otelden ayrılması nedeniyle planlarını gerçekleştirememişti. O gece yaşananlar, darbe girişiminin seyrini değiştiren önemli bir an olarak tarihe geçti.
Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarda, suikast timinde yer alan birçok asker yakalanmış, yargılanmış ve ağır cezalar almıştı. Ancak Burkay Karatepe'nin de aralarında bulunduğu bazı şüpheliler, yurt dışına kaçarak izini kaybettirmişti. Karatepe'nin yakalanması, kaçak durumdaki diğer darbe şüphelilerinin yakalanmasına yönelik çalışmaların da hız kazanmasını sağladı.
Güvenlik kaynakları, yüz tanıma sisteminin son yıllarda terörle mücadelede etkin bir şekilde kullanıldığını, bu tür teknolojik imkânların suçluların yakalanmasında büyük kolaylık sağladığını belirtti. Özellikle uluslararası iş birlikleri ve gelişmiş veri analizi sayesinde, yıllardır aranan birçok suçlunun kimliği bu yöntemlerle tespit edilerek adalete teslim ediliyor.
Burkay Karatepe'nin Türkiye'ye getirilmesinin ardından sorgusunun sürdüğü, verdiği bilgiler doğrultusunda yeni gözaltıların olabileceği öğrenildi. 15 Temmuz davası kapsamında halen yargılanan veya aranan şüphelilerin sayısı, darbe girişiminin boyutunu gözler önüne seriyor. Türkiye, o gece yaşananlardan ders çıkararak, demokratik kurumlarını güçlendirmeye ve milli iradeye sahip çıkmaya devam ediyor.
Bu son gelişme, devletin, 15 Temmuz darbe girişiminin faillerini takip etmedeki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Yüz tanıma gibi teknolojilerin kullanımı, güvenlik güçlerinin elini güçlendirirken, adalet sistemi de geçmişe dönük hesaplaşmasını sürdürüyor. Toplumun bu konudaki hassasiyeti, hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin korunmasında önemli bir etken olarak öne çıkıyor.