Aralarında Basın Konseyi, DİSK Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın da bulunduğu 13 gazetecilik meslek örgütü, T24 hakkında verilen erişim engeli kararına ortak bir açıklamayla tepki gösterdi. Örgütler, kararı “basına yönelik ağır bir saldırı” olarak nitelendirerek derhal geri alınmasını talep etti. Açıklamada, “Mesleğimiz ve basın özgürlüğü adına bu kararın kabul edilemez olduğunu kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerine yer verildi.
Meslek Örgütlerinden Ortak Bildiri
İstanbul’da bir araya gelen 13 meslek örgütü temsilcisi, T24 hakkındaki erişim engeli kararını kınadı. Ortak açıklamada, kararın yalnızca bir yayın organına değil, tüm basın emekçilerine ve halkın haber alma hakkına yönelik olduğu vurgulandı. Örgütler, “Bu tür müdahaleler, demokrasinin temel taşı olan ifade özgürlüğünü zedeler” değerlendirmesini yaptı.
Basın Konseyi, DİSK Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın yanı sıra diğer sekiz örgütün imzaladığı bildiride, kararın hukuki dayanağının tartışmalı olduğu belirtildi. Açıklamada, “Erişim engeli kararı, yargı eliyle basının susturulmasına yönelik endişe verici bir adımdır. Mesleğimiz adına bu kararın geri alınmasını talep ediyoruz” denildi.
Kararın Arka Planı ve Tepkiler
T24 hakkındaki erişim engeli kararı, geçtiğimiz günlerde ilgili mahkeme tarafından verildi. Kararın gerekçesi henüz netlik kazanmazken, gazetecilik örgütleri kararın siyasi bir müdahale olduğunu savunuyor. Örgütler, “Son dönemde artan basın özgürlüğü ihlalleri, Türkiye’nin uluslararası itibarını da zedelemektedir” ifadelerini kullandı.
Basın meslek örgütleri, kararın yalnızca T24’ü değil, tüm bağımsız medyayı hedef aldığını belirterek, “Bu tür uygulamalar, gazetecilerin görevini yapmasını engellemeye yöneliktir. Halkın doğru bilgiye ulaşma hakkı gasp edilmektedir” açıklamasında bulundu. Örgütler, kararın geri alınmaması halinde daha kapsamlı eylem planları hazırlayacaklarını da duyurdu.
Türkiye Gazeteciler Sendikası temsilcisi, “Erişim engeli kararları, basın özgürlüğüne vurulan prangalardır. 13 örgüt olarak ortak hareket ediyoruz ve bu kararın takipçisi olacağız” dedi. Açıklamada ayrıca, uluslararası basın kuruluşları ve demokrasi izleme örgütlerine de çağrı yapılarak, Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerine dikkat çekilmeleri istendi.
Basın Özgürlüğü Endişeleri
Türkiye’de son yıllarda artan erişim engeli kararları ve gazetecilere yönelik baskılar, uluslararası raporlara da konu oluyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından hazırlanan 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, 180 ülke arasında 158. sırada yer aldı. Bu tablo, meslek örgütlerinin endişelerini destekler nitelikte.
Ortak açıklamada, “Basın özgürlüğü, demokratik bir toplumun olmazsa olmazıdır. Erişim engelleri, yalnızca gazetecileri değil, toplumun her kesimini mağdur eder. Bu karar, basın tarihine kara bir leke olarak geçecektir” ifadelerine yer verildi. Örgütler, kararın yargı yoluna taşınacağını ve mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Hükümet kanadından henüz bir açıklama gelmezken, iktidar partisi sözcüsü, “Yargı kararlarına saygı duyulmalıdır” şeklinde konuştu. Muhalefet partileri ise kararı “sansür” olarak nitelendirerek, Meclis’te gerekli girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
13 gazetecilik örgütünün ortak tepkisi, Türkiye’de basın özgürlüğü mücadelesinin son halkası olarak değerlendiriliyor. Kararın geri alınması yönündeki çağrılar sürerken, gözler mahkemeden gelecek yeni karara çevrildi. Basın meslek örgütleri, kamuoyunu bilgilendirmeye ve hukuki süreci takip etmeye devam edeceklerini bildirdi. Bu gelişme, basın özgürlüğü ile yargı bağımsızlığı arasındaki hassas dengenin bir kez daha tartışılmasına yol açtı.