TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

12. Yargı Paketi'nden iki madde çıktı, ikisinde değişiklik yapıldı

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
12. Yargı Paketi'nden iki madde çıktı, ikisinde değişiklik yapıldı

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden, kamuoyunda "12. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde, AK Parti tarafından son anda revizyona gidildi. Edinilen bilgiye göre, tekliften iki madde tamamen çıkarılırken, iki maddede ise önemli değişiklikler yapıldı. Paketin görüşmeleri yoğun tartışmalar eşliğinde sürerken, muhalefet partileri düzenlemelerin yargı bağımsızlığını zedelediği eleştirisini yapıyor. AK Parti kanadı ise paketin yargı reformu hedefi doğrultusunda hazırlandığını ve eleştirilerin dikkate alınarak revizyona gidildiğini savunuyor.

Hangi maddeler çıkarıldı?

Tekliften çıkarılan maddeler arasında, daha önce tartışma yaratan bazı düzenlemeler yer alıyor. Bunlardan ilki, adli para cezalarının infazına ilişkin bir maddeydi. Söz konusu düzenleme, cezaevlerinin yükünü hafifletmek amacıyla getirilmişti ancak muhalefet, "suçluların cezasız kalmasına yol açacağı" gerekçesiyle karşı çıkmıştı. İkinci madde ise, icra ve iflas hukukuna dair bir değişiklikti. Bu maddenin özellikle alacaklıların haklarını zayıflattığı yönünde eleştiriler vardı. AK Parti, muhalefetin ve sivil toplum kuruluşlarının itirazlarını değerlendirerek bu iki maddeyi tekliften çıkarma kararı aldı.

Değiştirilen maddelerde neler var?

Revize edilen iki maddeden ilki, avukatlık ücretlerine ilişkin düzenleme. Teklifin ilk halinde yer alan ve avukatlık ücretlerinin belirli bir oranda düşürülmesini öngören madde, yoğun tepki çekmişti. Barolar ve avukat odaları, bu düzenlemenin mesleği olumsuz etkileyeceğini belirtmişti. AK Parti, gelen eleştiriler sonrasında maddeyi yumuşatarak, ücretlerde daha sınırlı bir indirim yapılmasını öngören yeni bir düzenleme getirdi. İkinci değişiklik ise, adli sicil kaydının silinmesine ilişkin. Teklifin ilk halinde, belirli suçlar dışında adli sicil kaydının daha kolay silinmesi öngörülürken, muhalefet, bu durumun kamu görevlileri için ciddi güvenlik riski oluşturacağını savunmuştu. AK Parti, bu maddeyi de revize ederek, adli sicil kaydının silinmesini daha sıkı şartlara bağladı.

Yargı Paketi'nin kapsamı ne?

12. Yargı Paketi olarak bilinen teklif, yargı alanında kapsamlı düzenlemeler içeriyor. Pakette, ceza ve ceza muhakemesi hukuku, icra ve iflas hukuku, avukatlık kanunu ve bazı kanunlarda değişiklikler yer alıyor. AK Parti, paketin yargı reformu vizyonunun bir parçası olduğunu ve yargının daha etkin, hızlı ve adil çalışmasını hedeflediğini belirtiyor. Ancak muhalefet, özellikle bazı maddelerin yargı bağımsızlığını tehdit ettiğini öne sürüyor. Paketin tamamının yasalaşması halinde, Türkiye'de yargı sisteminde önemli değişiklikler meydana gelecek.

Revizyon sonrası teklifin önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi bekleniyor. AK Parti'nin bu adımı, muhalefetin bir kısım eleştirilerini dikkate aldığı şeklinde yorumlansa da, muhalefet partileri revizyonu "yetersiz" bulduklarını ifade ediyor. CHP ve İYİ Parti grupları, teklifin tümden geri çekilmesi gerektiğini savunuyor.

Yargı çevreleri, revizyonu "olumlu ancak yeterli değil" şeklinde değerlendirirken, barolar ve sivil toplum kuruluşları süreci yakından takip ettiklerini belirtiyor. Özellikle avukatlık ücretlerindeki revizyon, baroların bir nebze olsun rahatlamasını sağladı. Ancak adli sicil kaydının silinmesine ilişkin değişiklik hala tartışmalı. Bazı hukukçular, bu düzenlemenin suçluların cezasız kalmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Hükümet, yargı paketini bir an önce yasalaştırarak yargıda reform hedefine ulaşmak istiyor. Ancak muhalefet ve sivil toplumdaki endişeler paketin yasalaşma sürecinde yeni revizyonları da beraberinde getirebilir. Gözler, TBMM'deki görüşmelere ve muhalefetin atacağı adımlara çevrilmiş durumda.

Etiketler:
12 yargı paketiTBMMAK Partiyargı reformukanun teklifi

İlgili Haberler

Bakan Çiftçi ve Kazakistanlı mevkidaşı güvenlik işbirliğini ele aldı
Siyaset

Bakan Çiftçi ve Kazakistanlı mevkidaşı güvenlik işbirliğini ele aldı

14 dk önce

FETÖ'nün Emniyet mahrem yapılanmasına operasyon: 16 tutuklama
Siyaset

FETÖ'nün Emniyet mahrem yapılanmasına operasyon: 16 tutuklama

19 dk önce

İmamoğlu'nun YouTube ve X hesabına erişim engeli: Gerekçe milli güvenlik
Siyaset

İmamoğlu'nun YouTube ve X hesabına erişim engeli: Gerekçe milli güvenlik

24 dk önce

AKP'li vekilin yanlış e-postası Meclis'i karıştırdı
Siyaset

AKP'li vekilin yanlış e-postası Meclis'i karıştırdı

29 dk önce