Adalet Bakanı Akın Gürlek, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kapsamlı bir soruşturma kapsamında, suç örgütleriyle bağlantılı oldukları belirlenen 50 şüpheliye yönelik 12 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldığını açıkladı. Operasyon kapsamında aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu şüphelilerin yakalanması için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Bakan Gürlek, operasyonun sabah saatlerinde başladığını ve devam ettiğini belirtti.
Operasyonun kapsamı ve detayları
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma çerçevesinde, İstanbul merkezli olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Mersin, Gaziantep, Konya, Samsun, Trabzon ve Diyarbakır'da eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyonda, suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle 36'sı tutuklu bulunan şüphelilerin yanı sıra, haklarında yakalama kararı bulunan 14 kişi daha hedef alındı. Şüphelilerin, organize suç örgütü kurma, yasadışı bahis, tefecilik, nitelikli dolandırıcılık ve rüşvet gibi suçlara karıştıkları belirtiliyor.
Aralarında bir polis memuru, iki zabıta memuru ve bir tapu müdürlüğü çalışanının da bulunduğu kamu görevlilerinin, örgüte bilgi sızdırdığı ve resmi belgelerde sahtecilik yaptığı iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 27 kişi gözaltına alınırken, diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
Bağlam ve arka plan
Operasyon, son dönemde suç örgütleriyle mücadele kapsamında atılan adımların bir parçası olarak değerlendiriliyor. Türkiye genelinde organize suçlarla mücadele birimlerinin koordineli çalışmaları neticesinde 2023 yılında 200'den fazla suç örgütü çökertilmiş, binlerce şüpheli adliyeye sevk edilmişti. Adalet Bakanlığı, suç örgütlerinin finansal kaynaklarının kurutulması ve kamu görevlileriyle işbirliğinin engellenmesi için özel birimler oluşturdu. Bu tür operasyonların, vatandaşların suç örgütlerine karşı güven duygusunu pekiştirmesi ve caydırıcılık sağlaması hedefleniyor.
Uzmanlar, operasyonun kapsamının genişletilmesiyle birlikte, suç örgütlerinin şehirler arası ağlarının da çözüleceğini belirtiyor. Özellikle İstanbul merkezli yürütülen soruşturmanın, diğer illerdeki benzer yapılanmalara da ışık tutması bekleniyor. Operasyonun, yıl sonuna kadar devam edecek olan 'Kafes-15' adlı geniş çaplı operasyonla bağlantılı olabileceği konuşuluyor.
Adalet Bakanı Gürlek yaptığı açıklamada, "Suç örgütleriyle mücadelede kararlılıkla ilerliyoruz. Kamu görevlilerinin bu yapılarla ilişkisi kabul edilemez. Operasyonlarımız aralıksız sürecek" dedi. Operasyonla ilgili gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.