TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

108 Günün Faturası: İran Savaşı Dünyayı Daha Kötü Bıraktı

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
108 Günün Faturası: İran Savaşı Dünyayı Daha Kötü Bıraktı

İran savaşı, 108 gün süren yoğun çatışmaların ardından sona ererken, dünya savaş öncesinden daha kötü bir durumda kaldı. Çatışmalar, bölgesel istikrarsızlığı artırırken, ekonomik ve insani krizleri derinleştirdi. Tarafların ağır kayıplar verdiği savaş, uluslararası toplumda kalıcı yaralar bıraktı.

Savaşın Seyri ve Ana Cepheler

Çatışmalar, sınır anlaşmazlıkları ve nüfuz mücadelesiyle başladı. İlk haftalarda hava saldırıları ve füze atışları öne çıkarken, kara harekâtı savaşın ikinci ayında yoğunlaştı. Stratejik şehirler ve enerji tesisleri hedef alındı. 108 günlük süreçte, BM Güvenlik Konseyi'nde çok sayıda ateşkes çağrısı yapıldı ancak başarısız oldu.

Ekonomik ve İnsani Bedel

Savaş, petrol fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. Küresel tedarik zincirlerinde kesintiler yaşandı. Bölgedeki milyonlarca insan yerinden edildi. Hastaneler, okullar ve sivil altyapı ağır hasar aldı. İnsani yardım kuruluşları, temel ihtiyaç malzemelerinin tükendiğini bildirdi.

Uluslararası Tepkiler ve Diplomasi

ABD, Rusya ve AB gibi aktörler, taraflara arabuluculuk teklif etti ancak kalıcı bir çözüm sağlanamadı. Savaşın bitişi, tarafların prestij kaybı ve ekonomik yorgunluk nedeniyle oldu. Anlaşma koşulları henüz netleşmezken, gözlemciler bölgede yeni bir gerilim döneminin kapıda olduğunu belirtiyor.

Sonuç olarak, 108 günlük İran savaşı, dünyayı daha kırılgan bir noktaya taşıdı. Ekonomik ve insani maliyetin yanı sıra, uluslararası güvenlik mimarisi de sorgulanır hale geldi. Bu çatışma, küresel barış için yeni bir uyarı niteliği taşıyor.

Etiketler:
iran savasi108 gunsavas faturauluslararasi iliskilerortadogu

İlgili Haberler

Seferihisar Belediyesi'ne rüşvet operasyonu: 15 kişi gözaltında
Gündem

Seferihisar Belediyesi'ne rüşvet operasyonu: 15 kişi gözaltında

2 dk önce

Denizli Barosu'na uyuşturucu operasyonu: Başkan ve 12 avukat gözaltında
Gündem

Denizli Barosu'na uyuşturucu operasyonu: Başkan ve 12 avukat gözaltında

3 dk önce

Gediz'de 14 yaşındaki kıza istismar skandalı: 6 tutuklama
Gündem

Gediz'de 14 yaşındaki kıza istismar skandalı: 6 tutuklama

8 dk önce

Bülent Şakrak'ın kalbine stent: Belirtisiz hastalık hayatını tehdit etti
Gündem

Bülent Şakrak'ın kalbine stent: Belirtisiz hastalık hayatını tehdit etti

9 dk önce