10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde gerçekleştirilen ve 103 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının 129'uncu ayında anma etkinliği bu kez İzmir'de yapıldı. NATO Zirvesi güvenlik önlemleri nedeniyle Ankara'da gar önünde toplanamayan aileler ve destekçiler, İzmir Alsancak Garı karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde bir araya geldi. Basın açıklamasında, katliamın faillerinin ve sorumlularının yargı önüne çıkarılması, dönemin kamu görevlilerinin hesap vermesi talep edildi.
Anma neden İzmir'de yapıldı?
Her ayın 10'unda Ankara Garı önünde düzenlenen anma, bu ay 12-13 Haziran tarihlerinde İstanbul'da yapılan NATO Liderler Zirvesi'nin ardından uygulanan geniş güvenlik önlemleri nedeniyle İzmir'e taşındı. Etkinlik, 10 Ekim Dayanışması ve İzmir Barosu'nun çağrısıyla gerçekleşti. Katılımcılar, ellerinde katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve 'Adalet' yazılı dövizlerle yürüdü.
Adalet ve barış vurgusu
Basın açıklamasını okuyan avukat, 10 Ekim katliamının hâlâ aydınlatılmadığını, faillerin bir kısmının yargılanmasına rağmen azmettiricilerin ve güvenlik zafiyetinden sorumlu kamu görevlilerinin yargılanmadığını belirtti. Açıklamada, 'Adalet yerini bulana kadar, barış mücadelemiz sürecek' ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, katliamın unutulmaması ve benzer olayların yaşanmaması için toplumsal hafızanın canlı tutulması gerektiği vurgulandı.
Katliamın arka planı
10 Ekim 2015'te, 'Emek, Barış, Demokrasi' mitingi için Ankara Garı önünde toplanan kalabalığa yönelik iki ayrı bombalı saldırı düzenlenmişti. Saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Olayın ardından başlatılan soruşturma ve davada, sanıklardan bazıları ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış olsa da, kamuoyunda olayın aydınlatılmadığı yönünde eleştiriler devam ediyor. Aileler, özellikle dönemin emniyet müdürleri ve istihbarat birimleri hakkında soruşturma açılması talebinde bulunuyor.