Zonguldak'ta yaşayan Ercan Kolçak (28), evinde bıçaklanmış halde ölü bulunmasının ardından gözaltına alınan kız arkadaşı Kezban Ç. (28) ifadesinde aralarında çıkan arbede sırasında Kolçak'ın elindeki bıçağın göğsüne saplandığını ileri sürdü. Olay, kentin Çaycuma ilçesinde geçtiğimiz hafta meydana geldi.
Olay anı ve ifade
Kezban Ç., polise verdiği ifadede, çift arasında bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktığını, bu tartışmanın kısa sürede arbedeye dönüştüğünü belirtti. Arbede sırasında Ercan Kolçak'ın elinde bulunan bir bıçağın, Kolçak'ın kendi göğsüne saplandığını iddia eden Kezban Ç., olayın kaza olduğunu öne sürdü. Şüpheli, ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Soruşturma sürüyor
Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Kezban Ç.'nin ifadesi ve olay yeri inceleme raporları detaylı olarak inceleniyor. Cumhuriyet savcılığı, şüphelinin ifadesinin yanı sıra adli tıp raporu ve kamera kayıtları gibi delilleri değerlendiriyor. Kolçak'ın ailesi ise olayın kaza olmadığını, kız arkadaşının cinayet işlediğini iddia ederek adalet talep ediyor.
Toplumsal boyut
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin sıkça gündeme geldiği Türkiye'de, bu tür olaylar toplumda infial uyandırıyor. Ancak bu dosyada şüphelinin kadın olması nedeniyle, olayın kaza mı yoksa kasten mi olduğu önemle sorgulanıyor. Uzmanlar, her vakanın kendi dinamikleri içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, yargı sürecinin şeffaflıkla yürütülmesi çağrısında bulunuyor.
Türkiye'de benzer olaylarda sıkça rastlanan 'kaza' savunması, adli süreçlerde titizlikle ele alınmalı, kadın cinayetlerinde ise İstanbul Sözleşmesi'nin sağladığı koruyucu mekanizmaların önemi bir kez daha hatırlanmalıdır.