Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ankara'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ülkesinin acil hava savunma ihtiyacını vurgulayarak Patriot sistemlerine yönelik talebini yineledi. Kiev yönetimi, Rusya'nın artan hava saldırıları karşısında özellikle PAC-2 ve PAC-3 füzelerinin bir an önce temin edilmesini istiyor. Zelenskiy, talebini ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede de gündeme getirdi.
Patriot talebi ve NATO'nun üretim krizi
Zelenskiy'nin Ankara'da dile getirdiği Patriot talebi, aslında NATO'nun uzun süredir devam eden füze üretim kapasitesi sorununu bir kez daha gün yüzüne çıkardı. İttifak ülkeleri, Ukrayna'ya gönderilen hava savunma sistemlerinin stoklarını yenilemekte zorlanıyor. Özellikle PAC-3 füzelerinin üretim hattı, talebi karşılamaktan uzak. NATO kaynakları, mevcut üretim kapasitesinin Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını ve en az iki yıl sürecek bir üretim artışı gerektiğini belirtiyor.
Türkiye'nin arabuluculuk rolü
Zirveye ev sahipliği yapan Türkiye, Zelenskiy'nin Patriot talebi konusunda aktif bir arabuluculuk rolü üstlenmeye hazırlanıyor. Ankara, daha önce Karadeniz Tahıl Koridoru ve esir takası gibi konularda oynadığı yapıcı rolü bu kez hava savunma sistemleri tedarikinde de göstermek istiyor. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Türkiye'nin Ukrayna'nın hava savunma ihtiyaçlarının karşılanması için NATO içinde bir koordinasyon mekanizması kurulmasına öncülük edebileceğini ifade ediyor.
Zelenskiy'den sert uyarılar
Zelenskiy, zirvede yaptığı konuşmada, "Patriot füzeleri olmadan şehirlerimizi koruyamıyoruz. Her gün onlarca sivil hayatını kaybediyor. NATO'nun bu krizi aşmak için acil adımlar atması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Ukrayna lideri, ayrıca NATO ülkelerinin savunma sanayilerini daha hızlı harekete geçirmesi gerektiğini vurgulayarak, "Savaşın seyrini değiştirecek olan sadece cesaret değil, aynı zamanda mühimmat bolluğudur" dedi.
ABD'den taahhüt
ABD Başkanı Trump, Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya ek Patriot bataryaları göndermeyi değerlendirdiklerini ancak mevcut stokların sınırlı olduğunu belirtti. Trump, "Patriot sistemleri çok pahalı ve üretimi zaman alıyor. Ancak Ukrayna'nın yanındayız ve bu konuda çalışıyoruz" dedi. Pentagon yetkilileri, mevcut PAC-3 üretim hattının hızlandırılması için Raytheon ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
NATO'nun yeni stratejisi
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, zirvede yaptığı basın toplantısında, ittifakın hava savunma kapasitesini artırmak için yeni bir plan üzerinde çalıştığını duyurdu. Rutte, "Ukrayna'nın ihtiyaçları, kendi stoklarımızın ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi. Üye ülkeler olarak ortak üretim ve tedarik mekanizmaları kurmalıyız" ifadelerini kullandı. Planın, önümüzdeki ay yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda detaylandırılması bekleniyor.
Zelenskiy'nin Ankara ziyareti, Ukrayna'nın batılı müttefiklerinden aldığı desteğin sınırlarını ve NATO'nun karşı karşıya olduğu yapısal sorunları bir kez daha ortaya koydu. Rusya'nın savaşta üstünlük sağlamak için hava gücüne ağırlık vermesi, Kiev yönetimini acil çözüm arayışına iterken, ittifakın füze üretimindeki darboğazı aşması zaman alacak gibi görünüyor. Türkiye'nin arabuluculuk girişimleri ve ABD'nin üretim hamleleri, önümüzdeki dönemde Ukrayna'nın hava savunmasındaki kaderini belirleyecek kilit faktörler olacak.