TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Sağlık

Yozgat'ta 2 Kişiye Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Teşhisi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Yozgat'ta 2 Kişiye Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Teşhisi

Yozgat'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisi konulan 2 kişi, Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavi görüyor. Hastaların sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedavilerinin devam ettiği bildirildi. KKKA, kenelerin ısırması yoluyla bulaşan viral bir enfeksiyon hastalığı olup, özellikle kırsal alanlarda yaşayanlar için risk oluşturuyor. Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü, kene ısırmasına karşı vatandaşları uyararak gerekli tedbirleri almalarını tavsiye etti.

KKKA Hastalığı ve Belirtileri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, bulantı, kusma ve kanama gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Hastalığın kuluçka süresi genellikle 1 ile 7 gün arasında değişiyor. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın seyri açısından büyük önem taşıyor. Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören hastaların durumlarının stabil olduğu ve sağlık ekiplerinin yakın takibinde oldukları öğrenildi. Hastanede KKKA şüphesiyle başvuran diğer vakalar da değerlendiriliyor.

Korunma Yöntemleri

Uzmanlar, kene ısırmasına karşı alınması gereken önlemleri sıralıyor: Kırsal alanlarda uzun kıyafetler giymek, pantolon paçalarını çorap içine sokmak, açık renkli giysiler tercih etmek, vücutta kene kontrolü yapmak ve keneye çıplak elle dokunmamak. Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları kene ısırması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları konusunda uyardı. Ayrıca, hayvan yetiştiricilerinin de hayvanlarını kenelere karşı düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiği vurgulandı.

KKKA, Türkiye'de özellikle İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülüyor. Her yıl yaz aylarında vaka sayılarında artış yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, hastalığın yayılmasını önlemek için çeşitli bilinçlendirme kampanyaları yürütüyor. Yozgat'taki bu vakaların da benzer bir dönemde ortaya çıkması, kene aktivitesinin arttığına işaret ediyor. Bölgede bu yıl şimdiye kadar bildirilen vaka sayısı, yetkililer tarafından açıklanmadı. Ancak, sağlık ekiplerinin sahada yoğun bir şekilde çalıştığı biliniyor.

Etiketler:
Kırım Kongo Kanamalı AteşiKKKAYozgatsağlıkkene

İlgili Haberler

Yozgat'ta KKKA Alarmı: İki Kişi Hastanede Tedavi Altında
Sağlık

Yozgat'ta KKKA Alarmı: İki Kişi Hastanede Tedavi Altında

1 sa önce

Ebola Şüphelileri Afrika Sınırını Aştı: Brezilya ve İtalya Alarmda
Sağlık

Ebola Şüphelileri Afrika Sınırını Aştı: Brezilya ve İtalya Alarmda

1 sa önce

2026-YDUS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? Kontenjanlar Belli Oldu mu
Sağlık

2026-YDUS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? Kontenjanlar Belli Oldu mu

4 sa önce

İstanbul'da denize girebileceğiniz 95 güvenli plaj belirlendi
Sağlık

İstanbul'da denize girebileceğiniz 95 güvenli plaj belirlendi

5 sa önce