TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Yozgatlı çiftçi: Allah veriyor, devlet vermiyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Yozgatlı çiftçi: Allah veriyor, devlet vermiyor

Yozgat merkeze bağlı Özlüce köyünde toprak işlemesiz yöntemle ekilen yeşil mercimekte hasat dönemi başladı. Bu yıl bol yağışlar sayesinde yüksek verim ve kaliteli ürün elde eden çiftçiler, sevindirici tabloya rağmen taban alım fiyatlarının artan maliyetler karşısında düşük kalmasından yakınıyor. “Allah veriyor, devlet vermiyor” diyerek tepkilerini dile getiren üreticiler, destekleme politikalarının yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

Verim yüksek, fiyat düşük

Yozgat'ta geleneksel tarım yöntemlerinin aksine, toprak işlemesiz (doğrudan ekim) yöntemiyle üretilen yeşil mercimekte hasat hız kazandı. Bölgede etkili olan yağışlar, bu yıl rekoltenin yüzde 30'a varan oranda artmasını sağladı. Çiftçiler tarlalarından bereketli ürün alırken, bir yandan da fiyat beklentisi içine girdi. Ancak açıklanan taban fiyatları, üretim maliyetlerinin çok altında kaldı. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdilerdeki fiyat artışları, çiftçilerin kâr marjını neredeyse sıfırladı.

“Maliyetler karşılanmıyor”

Özlüce köyü çiftçilerinden Mehmet Kaya, “Bu yıl mercimekte rekor verim aldık. Allah bereket verdi, tarla dolu. Ama devletin belirlediği fiyat maliyeti karşılamıyor. Mazot iki kat arttı, gübreye zam üstüne zam geldi. Biz emeğimizin karşılığını alamazsak, gelecek yıl bu işi yapamayız” dedi. Kaya, devletin tarım politikalarında köklü değişiklikler yapması gerektiğini vurguladı.

Yetkililere çağrı

Üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne seslenerek, taban fiyatlarının güncellenmesini talep ediyor. Özellikle kuraklık riski ve iklim değişikliği gibi faktörlere rağmen yüksek verim almanın tesadüf olmadığını belirten çiftçiler, devletin bu potansiyeli desteklemesi gerektiğini savunuyor. Yozgat Ziraat Odası yetkilileri de konuyla ilgili rapor hazırlayarak Ankara'ya ileteceklerini açıkladı.

Türkiye'de yeşil mercimek üretiminin önemli merkezlerinden olan Yozgat, bu yıl yaklaşık 10 bin ton rekolte bekliyor. Ancak çiftçilerin gelir düzeyi, fiyat politikalarına bağlı olarak şekillenecek. Sektör temsilcileri, sürdürülebilir tarım için çiftçinin yanında olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Etiketler:
Yozgatmercimek hasadıçiftçitarımdevlet desteğitaban fiyat

İlgili Haberler

Mutlak butlan kararı Yargıtay'a ulaştı
Siyaset

Mutlak butlan kararı Yargıtay'a ulaştı

12 dk önce

Yargıtay CHP Kurultayı'nın Butlan Kararını İnceleyecek
Siyaset

Yargıtay CHP Kurultayı'nın Butlan Kararını İnceleyecek

13 dk önce

Yediemin otoparklarında 1,5 milyar liralık vurgun: 32 gözaltı
Siyaset

Yediemin otoparklarında 1,5 milyar liralık vurgun: 32 gözaltı

27 dk önce

12. Yargı Paketi'nde neler var? 10 soruda yeni düzenlemeler
Siyaset

12. Yargı Paketi'nde neler var? 10 soruda yeni düzenlemeler

37 dk önce