Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), Türkiye genelinde 81 ilde ve yurt dışında Lefkoşa ile Belgrad'da saat 10.15 itibarıyla başladı. Yaklaşık 3,5 milyon aday, üniversite hayalini gerçekleştirmek için sınav salonlarına akın etti. Sınav, 165 dakika sürecek ve adaylara Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri olmak üzere dört bölümden toplam 120 soru yöneltilecek. ÖSYM, sınav güvenliği için kapsamlı tedbirler alırken, adayların kimlik kontrolleri ve üst aramaları titizlikle gerçekleştiriliyor.
Sınav süreci ve detaylar
TYT oturumu, saat 10.15'te başlayıp 12.45'te sona erecek. Adaylar, sınav binalarına saat 10.00'dan sonra alınmadı. Sınavda cep telefonu, saat, kolye, yüzük gibi elektronik ve metal eşyalar yasaklandı. Adaylar, sınava giriş belgeleri ve geçerli kimlik kartlarıyla sınav salonlarına kabul edildi. ÖSYM, sınav öncesinde tüm adayların üst aramasının yapıldığını ve güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğunu duyurdu. Sınav sırasında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için jandarma ve polis ekipleri de sınav binaları çevresinde görev alıyor.
Bağlam ve arka plan
YKS, Türkiye'de yükseköğretime geçiş için yapılan iki aşamalı bir sınav sistemidir. İlk oturum TYT, tüm adayların katılımına açık olup temel yeterlilikleri ölçer. İkinci oturum AYT (Alan Yeterlilik Testi) ise yarın yapılacak ve öğrencilerin alan bilgisini sınavacak. YKS başvuruları bu yıl 3 milyon 527 bin olarak kaydedildi. Geçen yıla göre aday sayısında yaklaşık yüzde 5 artış görüldü. Sınav sonuçları, temmuz ayı sonunda açıklanacak ve adaylar tercihlerini ağustos ayında yapacak. Uzmanlar, sınavın öğrenciler için kritik bir dönüm noktası olduğunu belirtirken, veliler de çocuklarına destek olmak için sınav binaları dışında bekliyor.