TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Yılmaz Büyükerşen CHP'den istifa etti: 'Ben yasa dışı uygulamaların parçası olamam

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Yılmaz Büyükerşen CHP'den istifa etti: 'Ben yasa dışı uygulamaların parçası olamam

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa ettiğini duyurdu. Partisinin son dönemdeki yönetim anlayışını eleştiren Büyükerşen, "Ben yasa dışı uygulamaların parçası olamam" ifadelerini kullandı. İstifa kararını sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamayla kamuoyuna duyuran Büyükerşen, yaklaşık 50 yıllık CHP üyeliğinin ardından partiden ayrıldı.

Büyükerşen'den sert eleştiriler

Yılmaz Büyükerşen, istifa açıklamasında CHP yönetimini hedef alarak, partinin ilkelerinden uzaklaştığını savundu. Büyükerşen, "Partimde son dönemde yaşanan yasa dışı uygulamalar, hukukun üstünlüğünü hiçe sayan anlayış beni derinden rahatsız etti. Bu nedenle istifa etme kararı aldım" dedi. Açıklamasında ayrıca, partideki liyakat sorununa ve adaletsizliklere dikkat çeken Büyükerşen, "CHP, kuruluş değerlerine dönmeli" çağrısında bulundu.

Büyükerşen'in istifası, CHP içinde uzun süredir tartışılan parti içi demokrasi ve yönetim anlayışı konularını yeniden gündeme getirdi. Özellikle yerel seçimler öncesinde partide yaşanan ayrışmalar, Büyükerşen gibi deneyimli isimlerin ayrılışı ile daha da belirgin hale geldi.

50 yıllık parti geçmişi

Yılmaz Büyükerşen, siyasi kariyerine 1970'lerde CHP'de başladı. 1999 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Büyükerşen, bu görevi 2019 yılına kadar kesintisiz sürdürdü. Belediye başkanlığı döneminde Eskişehir'e kazandırdığı projelerle tanınan Büyükerşen, kentin modernleşmesinde önemli rol oynadı. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi'nin kurucu rektörü olan Büyükerşen, eğitim alanında da önemli hizmetler verdi.

Büyükerşen, CHP içinde "ulusalcı" kanat olarak bilinen grubun önde gelen isimlerinden biriydi. Partisinin genel politikalarına zaman zaman eleştiriler getiren Büyükerşen, özellikle son yıllarda parti yönetimiyle görüş ayrılığı yaşıyordu.

Büyükerşen'in istifası, CHP'den ayrılan isimler arasında son dönemde en dikkat çekeni oldu. Daha önce de eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski milletvekilleri gibi önemli isimler partiden ayrılmıştı. Bu gelişmeler, CHP'de yaşanan iç çekişmelerin boyutunu gözler önüne seriyor.

Siyasi kariyeri ve başarıları

Yılmaz Büyükerşen, 1946 yılında Eskişehir'de doğdu. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra akademik kariyer yaptı. 1982 yılında Anadolu Üniversitesi'nin kurucu rektörü olarak atandı ve bu görevi 1999 yılına kadar sürdürdü. Rektörlük döneminde üniversitenin açıköğretim sistemini geliştirerek Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri haline gelmesini sağladı.

1999 yılında CHP'den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Büyükerşen, 2004, 2009 ve 2014 yıllarında da yeniden seçilerek toplam 20 yıl görev yaptı. Belediye başkanlığı döneminde Eskişehir'e çok sayıda kültür merkezi, park, spor tesisi ve altyapı yatırımı kazandırdı. Ayrıca kentin tarihi dokusunu koruyan projeleriyle de takdir topladı.

Büyükerşen, 2019 yerel seçimlerinde aday olmayarak siyasetin aktif sahasından çekilmişti. Ancak parti içi tartışmalarda zaman zaman görüşlerini dile getirmeye devam ediyordu.

Yılmaz Büyükerşen'in istifası, CHP'deki mevcut yönetim anlayışına yönelik bir protesto olarak yorumlandı. Parti kulislerinde, Büyükerşen'in ayrılışının diğer eski isimleri de etkileyebileceği konuşuluyor.

Son olarak, Büyükerşen'in istifası sadece CHP için değil, Türk siyaseti açısından da önemli bir gelişme. Deneyimli isimlerin partilerinden ayrılması, siyasi partilerin kurumsal hafızasının zayıflamasına yol açabilir. Ayrıca, parti içi demokrasi ve liyakat konularının yeniden tartışılmasına neden olabilir. Büyükerşen'in bundan sonraki siyasi adımları merakla beklenirken, CHP'de yeni ayrılıkların yaşanıp yaşanmayacağı soru işareti.

Etiketler:
Yılmaz BüyükerşenCHPistifaEskişehirsiyaset

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da Otomobil Şarampole Devrildi: 3 Ölü, 1 Yaralı
Siyaset

Şanlıurfa'da Otomobil Şarampole Devrildi: 3 Ölü, 1 Yaralı

10 dk önce

Susuz Belediye Başkanı ve 6 Meclis Üyesi CHP'den İstifa Etti
Siyaset

Susuz Belediye Başkanı ve 6 Meclis Üyesi CHP'den İstifa Etti

25 dk önce

CHP'de 'Kriz' Dönemlerinin Firarisi: Mansur Yavaş
Siyaset

CHP'de 'Kriz' Dönemlerinin Firarisi: Mansur Yavaş

40 dk önce

KKTC ve ambargolar önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
Siyaset

KKTC ve ambargolar önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

55 dk önce