TH TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Yarına dikkat! 15 il için sarı kodlu yağış uyarısı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Yarına dikkat! 15 il için sarı kodlu yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yarın için Türkiye genelinde etkili olması beklenen kuvvetli yağışlara karşı 15 ilde sarı kodlu uyarı yayımladı. Prof. Dr. Orhan Şen, yaptığı açıklamada, bayramın ikinci gününde ülke genelinde yağmur beklendiğini, İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Ege Bölgesi'nde yağışların kuvvetli olacağını belirtti. Uyarılar, özellikle ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor.

Sarı kodlu uyarı verilen iller

MGM'nin sarı kodlu uyarı verdiği iller şunlardır: İstanbul, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun ve Ordu. Bu illerde yarın sabah saatlerinden itibaren başlayacak yağışların, öğle saatlerinde kuvvetlenerek akşama kadar etkili olması bekleniyor. Yağışların metrekareye 50-100 kilogram arasında değişmesi tahmin ediliyor.

Uzmanlardan kritik uyarılar

Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bayramın ikinci gününde Türkiye'nin tamamında yağmur var. İstanbul'da kuvvetli yağışlar bekliyoruz. Ege Bölgesi'nde de benzer şekilde sağanak yağışlar etkili olacak. Vatandaşlarımızın dere yataklarından uzak durmalarını ve su baskınlarına karşı tedbirli olmalarını öneriyorum." Uzmanlar, özellikle ani sel ve su baskını riskine karşı sürücülerin dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, dolu ve yıldırım riskinin de bulunduğu belirtiliyor.

Alınması gereken önlemler

Yetkililer, kuvvetli yağış öncesinde ve sırasında alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

  • Dere yatakları, sel riski taşıyan alanlar ve alt geçitlerden uzak durulmalı.
  • Meteoroloji uyarıları takip edilmeli.
  • Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmamalı.
  • Mülklerin su baskınına karşı korunması için gerekli tedbirler alınmalı.

Yağışların etkisi ve bölgesel değerlendirme

Marmara Bölgesi'nde özellikle İstanbul'un Avrupa Yakası ve çevresinde yağışların daha kuvvetli olması bekleniyor. Ege Bölgesi'nde ise İzmir, Manisa ve Aydın çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağışlar etkili olacak. Batı Karadeniz'de Zonguldak ve Bartın çevreleri de kuvvetli yağış alacak bölgeler arasında. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yağışların perşembe gününe kadar aralıklarla devam edebileceğini bildirdi. Bu durum, özellikle tarım alanlarında olumlu etki yaratırken, şehirlerde altyapı sorunlarına yol açmaması için belediyelerin tedbir alması gerekiyor.

Etiketler:
MGMsarı kod uyarıkuvvetli yağışİstanbulOrhan Şenhava durumubayram

İlgili Haberler

2026 MEB AGS geç başvuruları için tarih netleşti
Gündem

2026 MEB AGS geç başvuruları için tarih netleşti

1 dk önce

Erdoğan sınırda bayramlaştı: Türkiye güven ve istikrar üretiyor
Gündem

Erdoğan sınırda bayramlaştı: Türkiye güven ve istikrar üretiyor

1 dk önce

Mattia Ahmet Minguzzi'nin Ailesi Bayramda Mezarını Ziyaret Etti
Gündem

Mattia Ahmet Minguzzi'nin Ailesi Bayramda Mezarını Ziyaret Etti

4 dk önce

Kurban Keserken Kalp Krizi: Trabzon'da Acı Ölüm
Gündem

Kurban Keserken Kalp Krizi: Trabzon'da Acı Ölüm

5 dk önce