Venezuela'nın kuzeyindeki La Guaira eyaleti, iki büyük depremin ardından üçüncü gününde büyük bir yıkımla karşı karşıya. 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki sarsıntıların ardından can kaybı bin 430'a yükselirken, aileler on binlerce kişiden haber alamadıklarını bildiriyor. Arama kurtarma ekipleri zamana karşı yarışırken, hükümetin müdahalesine yönelik eleştiriler bölgede gerilimi tırmandırıyor.
Depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
Yetkililer, depremlerin merkez üssünün La Guaira kıyıları olduğunu ve artçı sarsıntıların sürdüğünü açıkladı. Enkaz altında kalanlara ulaşmak için ulusal ve uluslararası ekipler seferber edilirken, ulaşım ve iletişim altyapısındaki hasar çalışmaları zorlaştırıyor. Hastaneler yaralılarla dolup taşarken, temel ihtiyaç malzemelerinde sıkıntı yaşanıyor.
Hükümetin müdahalesine tepkiler büyüyor
Başkan Nicolas Maduro yönetimi, kriz yönetimindeki yetersizlik nedeniyle sert eleştirilere hedef oluyor. Yardımların geç ulaştığını ve koordinasyon eksikliği olduğunu belirten muhalefet, acil durum önlemlerinin yetersiz kaldığını savunuyor. Başkent Caracas'ta da hissedilen depremlerin ardından bazı bölgelerde kendiliğinden yardım organizasyonları oluşurken, halk hükümete güven duymadığını ifade ediyor.
Venezuela, son yıllarda ekonomik kriz ve siyasi istikrarsızlıkla boğuşuyor. Depremler, ülkenin zaten kırılgan olan altyapısında büyük hasara yol açtı. Uzmanlar, benzer büyüklükteki depremlerin düşük yapı kalitesi nedeniyle daha fazla can kaybına neden olduğuna dikkat çekiyor. Uluslararası toplum yardım çağrılarına yanıt verirken, Venezuela'nın bu felaketin üstesinden gelmek için dış desteğe ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
Önümüzdeki günlerde arama kurtarma çalışmalarının devam etmesi ve kayıp sayısının netleşmesi bekleniyor. Ancak mevcut koşullar altında, resmi rakamların artmasından endişe ediliyor. Bu felaket, Venezuela'nın karşı karşıya olduğu yapısal sorunların bir kez daha gözler önüne serdiği bir dönüm noktası olarak tarihe geçiyor.