TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya SON DAKİKA

Venezuela'da 7,1 Büyüklüğünde Deprem: Can Kaybı ve Hasar Araştırılıyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Venezuela'da 7,1 Büyüklüğünde Deprem: Can Kaybı ve Hasar Araştırılıyor

Venezuela'nın iç kesimlerinde 7,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), depremin merkez üssünün başkent Karakas'ın yaklaşık 120 kilometre güneybatısındaki San Juan de los Morros kenti açıkları olduğunu duyurdu. Depremin derinliği 10 kilometre olarak kaydedilirken, sağlık ekipleri ve kurtarma çalışanları bölgeye sevk edildi.

Depremin Şiddeti ve Etkileri

USGS verilerine göre sarsıntı, Venezuela'nın yanı sıra komşu Kolombiya ve Brezilya'da da hissedildi. Sosyal medya platformlarında paylaşılan görüntülerde, Karakas'ta binaların sarsıldığı ve halkın panik halinde sokaklara döküldüğü görülüyor. Venezuela İçişleri Bakanlığı, depremin ardından hasar tespit çalışmalarına başlandığını ve ön bilgilere göre can kaybı olmadığını, ancak bazı binalarda maddi hasar oluştuğunu açıkladı.

Bölgenin Depremselliği ve Geçmiş Depremler

Venezuela, Karayipler ve Güney Amerika levhalarının sınırında yer alması nedeniyle yüksek deprem riski taşıyan bir bölgedir. Tarihte ülkede 7 büyüklüğünü aşan birçok deprem yaşanmıştır. 1997'de 6,8 büyüklüğündeki Cariaco depremi 70'i aşkın can kaybına yol açmıştı. 2009'da da 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bugünkü deprem, büyüklük olarak en güçlüleri arasında yer alırken, nüfus yoğunluğunun görece düşük olduğu bir bölgede yaşanması olası can kaybını sınırlamış görünüyor.

Yetkililerden Açıklamalar

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremin ardından tüm devlet kurumlarının alarm durumuna geçirildiğini ve halkın sakin olmasını istedi. Maduro, "Venezuela halkına güveniyorum; bu zor günleri de birlikte atlatacağız" ifadelerini kullandı. Ulusal Deprem Araştırma Merkezi (FUNVISIS), artçı sarsıntıların devam edebileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Bölgesel ve Küresel Yansımalar

Kolombiya ve Brezilya'nın sınır bölgelerinde de hafif şiddette hissedilen deprem, Pan-Amerikan Sağlık Örgütü'nün (PAHO) bölgedeki hastanelere hazırlıklı olunması yönünde uyarı yapmasına yol açtı. Depremin ekonomik etkileri henüz belirlenemezken, Venezuela'nın halihazırda derin bir ekonomik kriz içinde olduğu biliniyor. Petrol altyapısının durumu ise ayrı bir endişe kaynağı; ancak yetkililer, enerji tesislerinde hasar olmadığını bildirdi.

Deprem, Venezuela'nın kırılgan toplumsal ve ekonomik yapısını bir kez daha hatırlatırken, doğal afetlere karşı hazırlık düzeyinin artırılması gerekliliğini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, ülkedeki yapı stokunun büyük ölçüde deprem yönetmeliğine uygun olmadığını ve olası büyük bir depremde ciddi yıkımlar yaşanabileceğini uzun süredir dile getiriyor. Bu deprem, bölge ülkeleri için de bir uyarı niteliği taşıyor.

Etiketler:
Venezueladeprem7.1USGSKarakasSan Juan de los Morrosdoğal afetgüney amerika

İlgili Haberler

Dünya peş peşe depremlerle sarsılıyor: Son saatlerde yoğun sismik hareketlilik
Dünya

Dünya peş peşe depremlerle sarsılıyor: Son saatlerde yoğun sismik hareketlilik

6 dk önce

Venezuela depremlerle sarsıldı: 7.5 ve 7.2 büyüklüğünde iki deprem
Dünya

Venezuela depremlerle sarsıldı: 7.5 ve 7.2 büyüklüğünde iki deprem

8 dk önce

İran'dan Hürmüz Boğazı'nda Umman'ın Deniz Koridoru Planına Red
Dünya

İran'dan Hürmüz Boğazı'nda Umman'ın Deniz Koridoru Planına Red

11 dk önce

Batı Şeria'da İsrail Ateşi: Bir Filistinli Hayatını Kaybetti
Dünya

Batı Şeria'da İsrail Ateşi: Bir Filistinli Hayatını Kaybetti

14 dk önce