Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında 14 ay süren tutukluluğun ardından bugün tahliye edildi. Çaykara, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Avukatları, Çaykara'nın cezaevinden çıkarak ailesi ve yakınlarıyla bir araya geldiğini doğruladı.
Tahliye Süreci ve Kararın Detayları
Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasında yargılanan Utku Caner Çaykara, hakkındaki 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'rüşvet' suçlamaları nedeniyle tutuklu bulunuyordu. İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savunma yapan Çaykara'nın avukatları, müvekkillerinin suçlamaları kabul etmediğini ve dosyada yeni bir delil bulunmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, mevcut delil durumu ve tutuklulukta geçen süreyi dikkate alarak adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi. Bu kapsamda Çaykara'nın yurt dışına çıkışı yasaklandı ve belirli günlerde karakola imza atması şartı getirildi.
Soruşturmanın Başlangıcı ve Geçmiş Süreç
Utku Caner Çaykara, Şubat 2024'te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen geniş çaplı bir yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Soruşturma, organize suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Aziz İhsan Aktaş'ın belediyelerdeki ihalelere müdahale ettiği ve kamu kaynaklarını usulsüz şekilde kullandığı iddialarına dayanıyordu. Çaykara'nın yanı sıra bazı belediye bürokratları ve özel şirket yöneticileri de tutuklanmıştı. Gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Çaykara, hakkındaki suçlamaları reddetmişti.
Avcılar Belediyesi'ndeki Gelişmeler
Çaykara'nın tutuklu olduğu dönemde Avcılar Belediyesi'ne kayyum atanmıştı. Belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar, yaşanan süreci yakından takip etmişti. Tahliye kararının ardından belediye çalışanları ve Çaykara'yı destekleyen gruplar, adliye önünde sevinç gösterilerinde bulundu. Çaykara'nın avukatlarından yapılan açıklamada, tahliyenin adalet sürecinde bir dönüm noktası olduğu ve müvekkillerinin yargılama boyunca suçsuz olduğunu kanıtlayacağı ifade edildi.
Hukuki Süreç ve Beklentiler
Uzmanlar, bu tür davalarda tahliyenin yargılama sürecinin devam ettiği anlamına geldiğini, ancak kesin bir beraat sağlamadığını vurguluyor. Çaykara'nın avukatları, önümüzdeki duruşmalarda etkin bir savunma yapacaklarını ve müvekkillerinin itibarını iade edeceklerini belirtti. Davanın bir sonraki duruşmasının önümüzdeki aylarda görülmesi bekleniyor.