Üsküdar Belediyesi'nde yürütülen ruhsat ve iskan usulsüzlüğü soruşturması kapsamında, Belediye Başkan Yardımcıları Amine Cansu Çelik ile Mithat Özdemir gözaltına alındı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, belediyenin imar ve yapı işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında iki başkan yardımcısının yanı sıra belediye çalışanlarının da ifadesine başvurulduğu öğrenildi. Gözaltına alınan yetkililer, İstanbul Anadolu Adliyesi'ne götürüldü.
Soruşturmanın Detayları ve Gözaltı İşlemi
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde yürütülen soruşturma, Üsküdar ilçesindeki bazı yapıların ruhsat ve iskan işlemlerinde sahtecilik ve usulsüzlük yapıldığı ihbarı üzerine başlatıldı. Polis ekipleri, bugün sabah saatlerinde Üsküdar Belediyesi'ne eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda Belediye Başkan Yardımcıları Amine Cansu Çelik ve Mithat Özdemir gözaltına alındı. Gözaltı işlemlerinin ardından şüpheliler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi.
Edinilen bilgilere göre, soruşturma kapsamında belediyenin imar müdürlüğü ile yapı kontrol biriminde çalışan bazı memurların da ifadesine başvuruldu. Ayrıca, bazı özel şirketlerin ve müteahhitlerin de soruşturma kapsamında incelemeye alındığı öğrenildi. Şüphelilerin, ruhsat ve iskan süreçlerinde sahte evrak düzenledikleri, eksik ve hatalı işlemleri onayladıkları, bu şekilde kamu zararına neden oldukları iddia ediliyor.
Belediyeden Açıklama ve Adli Süreç
Üsküdar Belediyesi'nden yapılan açıklamada, adli makamların yürüttüğü soruşturmaya saygı duyulduğu belirtilerek, "Belediyemizde görev yapan iki başkan yardımcımızın gözaltına alınmasıyla ilgili adli süreç devam etmektedir. Konu hakkında yargının takdirine güveniyor, sürecin şeffaf bir şekilde sonuçlanmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.
Gözaltına alınan iki başkan yardımcısı, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde savcılık tarafından sorgulanacak. Savcılık, şüphelilerin ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilmesine ya da serbest bırakılmasına karar verecek. Soruşturma kapsamında yeni gözaltıların olabileceği konuşuluyor.
Soruşturmanın Genişlemesi ve Eski Belgeler
Soruşturma kapsamında belediyenin arşivlerine el konulduğu ve 2019 yılından bu yana verilen ruhsat ve iskan belgelerinin tek tek incelendiği öğrenildi. İnceleme sonucunda bazı belgelerde çelişkiler ve usulsüzlükler tespit edilmesi üzerine soruşturma derinleştirildi. Ayrıca, belediyenin imar planlarındaki değişikliklerle ilgili de soruşturma kapsamında değerlendirme yapıldığı belirtildi.
Üsküdar Belediyesi'nde daha önce de rüşvet ve yolsuzluk iddiaları gündeme gelmişti. 2021 yılında bir inşaat firmasının yetkilisi, belediye yetkililerine rüşvet verdiği iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Bu yeni soruşturma, ilçedeki imar ve yapı işlemlerinde yaygın bir usulsüzlük ağının olabileceği yönündeki endişeleri artırdı.
Öte yandan, CHP'li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in de gözaltına alınan başkan yardımcıları hakkında bilgi sahibi olup olmadığı araştırılıyor. Türkmen'in konuyla ilgili yakında yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.
Soruşturmada gözaltına alınan diğer kişilerin kimlikleri ise henüz açıklanmadı. Soruşturmanın başlatılmasının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyayla ilgili olarak adli tedbir kararı alıp almadığı da merak ediliyor. Şüphelilerin adliyede sorgulanmasının ardından, mahkemeye çıkarılması bekleniyor.
Bu tür soruşturmalar, belediyelerin imar ve ruhsat süreçlerindeki şeffaflığın ve denetimin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Vatandaşların mağdur olmaması için, yetkililerin dikkatli ve titiz davranması gerektiğini gösteriyor. Ayrıca, yerel yönetimlerdeki denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi yönündeki tartışmaları da beraberinde getiriyor.