İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nün 10. yıl dönümünde Türkiye’nin demokrasi destanını yurdun dört bir yanında yankılandıracak geniş çaplı bir anma seferberliğine imza atacak. Bakanlık tarafından hazırlanan program kapsamında, 81 ilde 100’ü aşkın etkinlik düzenlenecek. Etkinlikler, hain darbe girişiminin 10. yılında milletin iradesine sahip çıkma kararlılığını bir kez daha ortaya koymayı hedefliyor.
81 ilde eş zamanlı anma
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda valilikler ve kaymakamlıklar tarafından organize edilecek etkinlikler, 15 Temmuz gecesi şehitler anısına düzenlenecek mevlitlerle başlayacak. Ardından, darbe girişiminin yaşandığı saatlerde tüm Türkiye’de sela okunacak ve vatandaşlar camilere davet edilecek. Ayrıca, şehitliklerde ve anıtlarda resmi törenler düzenlenecek, şehit aileleri ve gaziler onurlandırılacak.
Bakanlık, bu yıl anma etkinliklerine daha geniş bir katılım sağlamak için dijital platformları da aktif kullanmayı planlıyor. Sosyal medya kampanyaları, belgesel gösterimleri ve çevrim içi söyleşilerle 15 Temmuz ruhunun gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor. Ayrıca, okullarda ve üniversitelerde farkındalık seminerleri düzenlenecek.
Demokrasi nöbetlerine devam
15 Temmuz gecesi başlayan demokrasi nöbetleri, 10. yıl etkinlikleri kapsamında meydanlarda yeniden canlandırılacak. Vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla darbeye karşı duruşlarını sergileyecek. Bakanlık yetkilileri, bu nöbetlerin sadece bir anma değil, aynı zamanda demokrasi bilincinin tazelenmesi olduğunu vurguluyor. 10 yıl önce yaşanan ihanet girişiminin unutulmadığı ve unutturulmayacağı mesajı verilecek.
Etkinliklerin ana teması “Unutmadık, unutturmayacağız” olarak belirlenirken, darbe girişiminin Türkiye’nin bağımsızlığına ve demokrasisine yönelik en büyük tehditlerden biri olduğu hatırlatılacak. Programda, dönemin kahramanlık hikayeleri de yeni nesillerle buluşturulacak.
Bağlam ve değerlendirme
15 Temmuz 2016’da FETÖ mensubu askerler tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi, 251 vatandaşın şehit olmasına, 2 bin 196 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı. O gece milletin sivil iradesi ve liderliği sayesinde darbe püskürtülmüş, Türkiye demokrasi tarihine altın harflerle yazılan bir direniş örneği sergilemişti. 10 yıl sonra yapılacak 100 etkinlik, bu bilincin canlı tutulması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önem taşıyor. Bakanlığın kapsamlı anma programı, milletin birlik ve beraberlik ruhunu pekiştirirken, demokrasiye sahip çıkma kararlılığını da bir kez daha gözler önüne serecek.