TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Türkiye, 4 stratejik üründe dünya birincisi oldu

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Türkiye, 4 stratejik üründe dünya birincisi oldu

Türkiye, 2025 yılı tarımsal üretim verilerine göre dört stratejik üründe dünya şampiyonu oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye fındık, kuru kayısı, kiraz ve kuru incir üretiminde küresel ölçekte birinci sıraya yerleşti. Bu başarı, Türk tarımının uluslararası rekabet gücünü ve stratejik önemini bir kez daha ortaya koydu.

Dünya liderliğindeki ürünler ve rakamlar

2025 yılı itibarıyla Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılayarak 800 bin tonluk üretimle açık ara lider konumunda. Karadeniz Bölgesi, özellikle Giresun, Ordu ve Trabzon, bu üretimin merkezi durumunda. Kuru kayısıda ise Türkiye, 250 bin tonluk üretimle dünya üretiminin yüzde 80'inden fazlasını gerçekleştiriyor. Malatya, kayısının başkenti olarak anılırken, bu ürün özellikle Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında büyük talep görüyor. Kiraz üretiminde 600 bin tonla zirvede yer alan Türkiye, Manisa, İzmir ve Afyonkarahisar gibi illerde yoğunlaşan üretimle dünya kiraz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılıyor. Kuru incirde ise 300 bin tonluk üretimle küresel pastanın yüzde 60'ına sahip olan Türkiye'de Aydın ve İzmir başlıca üretim merkezleri olarak öne çıkıyor.

Tarımsal başarının ardındaki politikalar

Türkiye'nin bu dört üründe dünya lideri olması, uzun yıllara dayanan tarım politikaları ve devlet desteklerinin bir sonucu. Tarım ve Orman Bakanı, yaptığı açıklamada, "Üreticilerimize sağladığımız sertifikalı tohum desteği, sulama yatırımları ve ihracat teşvikleri sayesinde bu noktaya geldik. Amacımız, bu başarıyı daha fazla ürüne yaymak" ifadelerini kullandı. Özellikle fındıkta yaşanan verimlilik artışı, TÜİK verilerine göre son beş yılda yüzde 15'lik bir sıçrama gösterdi. Kuru kayısıda ise coğrafi işaret tescilinin alınması, ürünün katma değerini artırdı. Kirazda erkenci çeşitlerin geliştirilmesi, hasat dönemini uzatarak pazar avantajı sağladı. Kuru incirde ise organik üretime verilen primler, ihracatı yüzde 20 oranında artırdı.

Bu dört ürünün toplam ihracat geliri 4 milyar doları aşarken, en büyük pazarlar Avrupa Birliği, ABD ve Orta Doğu ülkeleri oldu. Rusya'ya yönelik ihracat da son yıllarda artış gösterdi. Sektör temsilcileri, iklim değişikliğine uyumlu çeşitlerin geliştirilmesi ve lojistik altyapının iyileştirilmesi halinde ihracatın daha da artabileceğini belirtiyor.

Küresel etkiler ve Türkiye'nin rolü

Türkiye'nin bu dört stratejik üründe dünya lideri olması, küresel gıda güvenliği açısından da büyük önem taşıyor. Dünya genelinde iklim değişikliği ve jeopolitik riskler nedeniyle tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar, alternatif üretim merkezlerinin önemini artırmış durumda. Türkiye, bu dört ürünle sadece kendi ekonomisine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda dünya gıda arzında kilit bir rol oynuyor. Özellikle Ramazan ayında kuru kayısı ve incire olan talep, Türkiye'nin bu ürünlerdeki tekel konumunu daha da pekiştiriyor.

Uzmanlar, Türkiye'nin bu başarısını sürdürülebilir kılmak için su yönetimi ve tarımsal araştırmalara daha fazla yatırım yapması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, katma değerli ürünlere yönelerek ihracat gelirlerini artırma potansiyeli de bulunuyor. Örneğin, işlenmiş fındık ihracatı ham fındığa göre üç kat daha fazla gelir getiriyor.

Sonuç olarak, Türkiye'nin dört stratejik üründe dünya birincisi olması, ülkenin tarımsal potansiyelini ve uyguladığı başarılı politikaları gözler önüne seriyor. Ancak sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği gibi zorluklar, bu liderliğin korunması için sürekli bir çaba gerektiriyor. Türk tarımının geleceği, bu alanda atılacak akılcı adımlara bağlı olacak.

Etiketler:
tarımdünya birinciliğifındıkkayısıkirazincirTürkiyetarım politikası

İlgili Haberler

Erdoğan: Terör Engelini Aradan Çekip Türkiye'yi Geleceğe Hazırlayacağız
Siyaset

Erdoğan: Terör Engelini Aradan Çekip Türkiye'yi Geleceğe Hazırlayacağız

11 dk önce

İstanbul'da 3 ilçe belediye başkanı AK Parti'ye katıldı
Siyaset

İstanbul'da 3 ilçe belediye başkanı AK Parti'ye katıldı

12 dk önce

Erdoğan: AK Parti, bir Türkiye kitabıdır
Siyaset

Erdoğan: AK Parti, bir Türkiye kitabıdır

16 dk önce

Erdoğan: Türkiye'nin Açık Ara Birinci Partisiyiz
Siyaset

Erdoğan: Türkiye'nin Açık Ara Birinci Partisiyiz

26 dk önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
SEPA.tr SPONSORLU
Türkiye'nin bağımsız SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi. 30'dan fazla ücretsiz araç — IBAN/BIC doğrulama, transfer maliyeti, banka SEPA desteği.
IBAN Doğrulama SEPA mı SWIFT mi?
SEPA transfer ücreti Türkiye'nin SEPA başvurusu Tüm araçlar sepaturkiye.com sepaturkey.com (EN)
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe