Tunceli'nin Atatürk Mahallesi'nde bir inşaatın temel kazısı sırasında toprak kayması meydana geldi. Yaşanan toprak kayması nedeniyle çevredeki 12 daireli 5 katlı bina, can ve mal güvenliği açısından tedbir amacıyla tahliye edildi. Olay yerine hızla sevk edilen AFAD, itfaiye ve polis ekipleri, bölgede güvenlik şeridi oluşturarak geniş çaplı önlemler aldı. Yapının elektrik ve doğal gaz bağlantıları kesilirken, mahalle sakinleri kısa süreli bir panik yaşadı. Yetkililer, toprak kaymasının depremden kaynaklanmadığını, kazı çalışmalarının zemin yapısını olumsuz etkilemesi sonucu meydana geldiğini bildirdi.
Olay Anında Yaşananlar ve İlk Müdahale
Edinilen bilgilere göre, Atatürk Mahallesi'nde yeni bir konut inşaatı için başlatılan temel kazısı sırasında, öğle saatlerinde zeminde ani bir kayma meydana geldi. Kaymanın etkisiyle çevredeki binalarda sarsıntı hissedildiğini belirten görgü tanıkları, kısa süreli bir panik yaşandığını ifade etti. İhbar üzerine olay yerine 112 Acil Servis, AFAD, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Ekipler, öncelikle bölgede güvenlik önlemi alarak vatandaşların olay yerine yaklaşmasını engelledi. Ardından, toprak kaymasının etkilediği 5 katlı binada bulunan 12 daire, tedbir amaçlı olarak boşaltıldı. Bina sakinleri, tahliye sırasında yetkililerin yönlendirmeleriyle kontrollü bir şekilde dışarı çıkarıldı. Bazı vatandaşların evlerinden eşyalarını alma girişimi, güvenlik gerekçesiyle engellendi.
Teknik Ekipler Tarafından İnceleme Başlatıldı
Olayın ardından bölgeye sevk edilen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ile jeoloji mühendisleri, toprak kaymasının meydana geldiği alanda detaylı bir inceleme başlattı. İnceleme sonucunda, kaymanın büyüklüğü ve olası riskler hakkında bir rapor hazırlanması bekleniyor. Ayrıca, inşaatın temel kazısı sırasında zemin etüdünün yeterince yapılmadığı veya kazı çalışmalarının hatalı yürütüldüğü iddiaları da yetkililerce değerlendiriliyor. Belediye yetkilileri, bölgede ikinci bir risk oluşmaması için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü, gerekli görülen yerlerde destek duvarları inşa edilebileceğini açıkladı. Bina sakinleri, yetkililerin açıklamasına kadar evlerine dönemeyeceklerini belirterek, yetkililerin güvenliklerini ön planda tuttuğu için duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Benzer Olaylar ve Zemin Yapısı Uyarıları
Tunceli, jeolojik yapısı nedeniyle zaman zaman toprak kayması riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor. Özellikle dik yamaçlı arazilerde ve dere yataklarına yakın bölgelerde yapılaşma, uzmanlar tarafından sık sık eleştiriliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası yetkilileri, yapılaşma öncesinde zemin etüdünün mutlaka yapılması gerektiğini vurguluyor. Son yıllarda Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşanan toprak kayması olayları, bu tür felaketlerin önlenmesi için doğru imar planlamasının ve teknik denetimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Uzmanlar, belediyelerin yapı ruhsatı verirken zemin etüdü raporlarını dikkatle incelemesi ve gerekli yaptırımları uygulaması gerektiğini savunuyor. Bu olayın ardından Tunceli Belediyesi'nin, şehir genelinde riskli bölgelerde yeni bir envanter çalışması başlatacağı konuşuluyor.
Yetkililerden Açıklama ve Vatandaşlara Çağrı
Tunceli Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, olayın ardından tüm ekiplerin seferber edildiği, bölgenin güvenli hale getirilmesi için çalışmaların aralıksız sürdüğü belirtildi. Açıklamada, vatandaşların merak ettiği başka bir konu olan deprem ihtimaline ilişkin ise, Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine göre herhangi bir sismik hareketlilik kaydedilmediği, yaşanan kaymanın tamamen kazı çalışmalarından kaynaklandığı bilgisine yer verildi. Valilik, tahliye edilen binada oturan vatandaşların geçici olarak yakınlarının yanında veya belediye misafirhanesinde ağırlanabileceğini duyurdu. Ayrıca, bölgede benzer inşaat çalışması yapan firmaların, zemin etüdü ve güvenlik önlemleri konusunda ekstra dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunuldu. Tunceli halkına çağrıda bulunan yetkililer, şüpheli bir durum gördüklerinde vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aramalarını istedi.
Bölgede Güvenlik Önlemleri Sürüyor
Olayın meydana geldiği Atatürk Mahallesi'nde güvenlik önlemleri halen devam ediyor. Polis ekipleri, bölgeye girişleri kontrollü olarak sağlarken, AFAD ekipleri de toprak kayması riskine karşı sürekli olarak bölgeyi izliyor. Uzmanlar, inşaatın bulunduğu parselde toprak kaymasının tekrarlanmaması için güçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini belirtiyor. Tahliye edilen binada oturan vatandaşlar, yetkililerin yaptığı bilgilendirmeleri dikkatle takip ederken, evlerine ne zaman dönebilecekleri konusunda belirsizlik yaşıyor. Bazı vatandaşlar, yaşadıkları korku dolu anları anlatarak, benzer bir durumun bir daha yaşanmaması için yetkililerden kalıcı çözüm talep ediyor. Bu olay, aynı zamanda kentsel dönüşüm sürecindeki yapıların güvenliği konusunu da tekrar gündeme getirdi. Türkiye'nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu düşünüldüğünde, inşaat sektöründe güvenlik standartlarının ne kadar hayati olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Sonuç olarak, Tunceli'de yaşanan bu olay, zemin etüdü ve güvenlik önlemlerinin ne kadar kritik olduğunu gözler önüne serdi. Yetkililerin hızlı müdahalesi sayesinde can kaybı yaşanmazken, benzer risklerin başka bölgelerde de olabileceği gerçeği, yerel yönetimlerin ve inşaat firmalarının üzerine düşen sorumluluğu artırıyor. Vatandaşların, yaşam alanlarını seçerken ve inşaat çalışmalarını takip ederken daha duyarlı olması, olası afetlerin önlenmesinde önemli bir adım olacaktır.