ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın nükleer silah edinmesine izin verilmeyeceğini belirterek, Tahran yönetimine yönelik belirsiz bir tehdit savurdu: "İran'a ne yapacağımızı bekleyin ve görün." Trump'ın bu açıklaması, zaten gergin olan Orta Doğu jeopolitiğinde yeni bir tırmanma sinyali olarak yorumlandı ve küresel piasalarda dalgalanmaya yol açtı.
Nükleer Anlaşma Sonrası Belirsizlik
Trump, 2018'de ABD'yi İran ile varılan nükleer anlaşmadan (JCPOA) çekmiş ve Tahran'a yönelik yaptırımları yeniden yürürlüğe koymuştu. O günden bu yana İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini hızlandırdığı ve anlaşmadaki taahhütlerinden giderek uzaklaştığı biliniyor. Trump'ın son açıklaması, İran'ın nükleer programına ilişkin artan endişelerin bir yansıması olarak görülüyor.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Trump'ın "İran'ın nükleer silah sahibi olmasına asla izin vermeyeceğiz" mesajını yinelediği belirtildi. Ancak açıklamanın devamında somut bir adım veya takvim paylaşılmadı. Uzmanlar, "bekleyin ve görün" ifadesinin kasıtlı bir belirsizlik stratejisi olduğunu, bunun da hem diplomatik hem de askeri seçenekleri masada tutmayı amaçladığını söylüyor.
Piyasalarda İlk Tepki
Açıklamanın ardından küresel piasalarda risk iştahı azaldı. Altın fiyatları güvenli liman talebiyle yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri geriledi. Petrol fiyatlarında ise arz endişeleri nedeniyle yukarı yönlü bir hareket gözlendi. Brent petrol, gün içinde yüzde 1'in üzerinde değer kazandı.
Ekonomistler, İran'a yönelik olası bir askeri müdahale veya daha sert yaptırımların, başta enerji piyasaları olmak üzere küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor. Orta Doğu'dan gelecek herhangi bir şok, halihazırda yavaşlayan küresel büyüme üzerinde ek baskı oluşturabilir.
Diplomatik Kanallar Açık mı?
Trump'ın açıklamasına rağmen diplomatik kanalların tamamen kapalı olmadığı belirtiliyor. Avrupa Birliği ve bazı bölgesel aktörler, İran ile diyaloğun sürdürülmesi çağrısında bulundu. Ancak Tahran'dan henüz resmi bir yanıt gelmedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konuya ilişkin yaptığı kısa açıklamada, "ABD'nin tehdit diliyle bir sonuç elde edemeyeceğini" söylemekle yetindi.
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri arasında yer alan ABD'nin olası bir askeri adımı, bölgesel aktörleri de doğrudan etkileyecek. İsrail ve Suudi Arabistan gibi ülkeler İran'ın nükleer kapasitesine karşı sert tutum alırken, Rusya ve Çin diplomatik çözümden yana tavır sergiliyor.
Ekonomik Yansımalar ve Türkiye
Türkiye, İran ile uzun süredir devam eden ticari ilişkilere sahip. Enerji ithalatında İran'ın payı dikkate alındığında, olası yeni yaptırımlar veya istikrarsızlık, Türkiye'nin enerji maliyetlerini ve dış ticaret dengesini etkileyebilir. Uzmanlar, Türk iş dünyasının bölgedeki gelişmeleri yakından izlemesi gerektiğini vurguluyor.
Ayrıca, jeopolitik risklerin artması, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturabilir. Türk lirası da bu tür küresel dalgalanmalardan nasibini alabilir. Ekonomistler, İran kaynaklı bir şokun, halihazırda yüksek enflasyonla mücadele eden Türkiye ekonomisi için ek bir zorluk teşkil edebileceğini belirtiyor.
Trump'ın Stratejisi: Belirsizlik mi, Baskı mı?
Donald Trump'ın görev süresi boyunca sık sık başvurduğu "öngörülemezlik" kartı, bu son açıklamada da kendini gösteriyor. Açıklamanın zamanlaması, İran'ın nükleer programındaki ilerlemelere dair artan istihbarat raporlarının ardından geldi. Bazı analistler, Trump'ın 2024 seçimlerine yönelik iç politikada güçlü bir duruş sergilemek istediğini de öne sürüyor.
Ancak belirsizlik stratejisinin uzun vadede istikrarsızlığı artırabileceği ve yanlış hesaplamalara yol açabileceği uyarısı da yapılıyor. Diplomatik çevreler, taraflar arasında güven artırıcı adımların atılması gerektiğini vurguluyor.
Şu aşamada Trump'ın açıklaması, İran'a yönelik bir askeri operasyonun yakın olduğu anlamına gelmiyor; ancak Washington'ın baskı araçlarını çeşitlendireceği ve diplomatik çözüm için sabrının azaldığı şeklinde yorumlanıyor. Gözler şimdi Tahran'ın vereceği yanıta ve İran'ın nükleer programındaki somut adımlara çevrilmiş durumda.