TOKİ'ye başvurmak isteyen vatandaşları sahte internet siteleri üzerinden dolandırdıkları belirlenen şüphelilere yönelik 5 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 8 şüpheli gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, dolandırıcılar TOKİ'nin resmi başvuru sayfasına benzer siteler oluşturarak vatandaşlardan para topladı. Mağdurların şikayeti üzerine harekete geçen güvenlik güçleri, şüphelilerin kimliklerini tespit etti ve belirlenen adreslere eş zamanlı baskın yaptı.
Operasyonun Detayları
5 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 8 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor. Şüphelilerin, sahte siteler aracılığıyla topladıkları paraları kendi hesaplarına aktardığı öne sürüldü. Yetkililer, dolandırıcılık mağdurlarının sayısının belirlenmesi için çalışma başlatıldığını belirtti. Operasyonun, benzer dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi açısından önemli olduğu vurgulandı.
TOKİ, resmi başvuruların yalnızca kendi internet sitesi ve yetkili kurumlar aracılığıyla yapılabileceğini hatırlatarak vatandaşları uyardı. Sahte sitelere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten yetkililer, başvuru sırasında herhangi bir ücret talep edilmediğini ifade etti. Vatandaşların şüpheli durumlarda derhal güvenlik birimlerine başvurmaları istendi.
Dolandırıcılık Yöntemi ve Uyarılar
Dolandırıcıların, TOKİ'nin resmi logosunu ve tasarımını taklit ederek hazırladıkları sitelerde vatandaşlardan ön başvuru ücreti, dosya masrafı gibi adlar altında para talep ettikleri öğrenildi. Mağdurların, siteye girdikleri kimlik ve iletişim bilgilerinin de kötüye kullanılabileceği belirtildi. Uzmanlar, resmi kurumların internet adreslerinin doğrulanması ve başvuruların yalnızca güvenli kanallardan yapılması gerektiğini vurguluyor.
Son dönemde artan online dolandırıcılık vakaları, vatandaşların dijital okuryazarlık konusunda daha dikkatli olmasını gerektiriyor. TOKİ başvuruları gibi kitlesel ilgi gören konularda sahte sitelerin türemesi, hem maddi kayıplara hem de kişisel verilerin çalınmasına yol açabiliyor. Yetkililer, vatandaşların yalnızca 'toki.gov.tr' uzantılı adresi kullanmaları gerektiğini hatırlatıyor.
Operasyonun ardından gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda soruşturmanın genişletilebileceği ve başka illerde de benzer faaliyetlerin olup olmadığının araştırılacağı bildirildi. Emniyet birimleri, dolandırıcılık mağdurlarının ellerindeki belgelerle en yakın karakola başvurmaları çağrısında bulundu.
Bu tür dolandırıcılık girişimlerinin önlenmesi için kurumların ve vatandaşların işbirliği içinde olması gerekiyor. Resmi duyuruların takip edilmesi ve şüpheli site ve kişilere karşı duyarlı olunması, mağduriyetlerin önüne geçilmesinde kritik rol oynuyor.