Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimi, yarın kritik bir toplantı gerçekleştirecek. Ferhat Gündoğdu’nun tutuklanmasının ardından Merkez Hakem Kurulu (MHK) için yeni başkanın kim olacağı netleşecek. TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, “Biz temiz futbol için mücadeleye devam edeceğiz” açıklamasını yaparken, bazı yöneticilerin endişelerini dile getirmesi bekleniyor. A Milli Takım’ın Uluslar A Ligi’ndeki performansı da gündemin diğer maddesi.
MHK’da yeni dönem: Başkan adayları ve süreç
Ferhat Gündoğdu’nun tutuklanması, Türk futbolunda deprem etkisi yarattı. TFF yönetimi, yarın toplanarak MHK Başkanı’nı belirleyecek. Edinilen bilgilere göre, kurulda iki isim öne çıkıyor: eski hakem ve gözlemci Osman Avcı ile mevcut MHK üyesi Ahmet Çakır. Her iki isim de federasyon içinde farklı kesimlerin desteğini alıyor. Toplantıda ayrıca Gündoğdu dönemine ait kararların gözden geçirilmesi ve yeni bir yol haritası çizilmesi planlanıyor.
Hacıosmanoğlu’nun “temiz futbol” vurgusu, kamuoyuna güven mesajı olarak yorumlanıyor. Ancak bazı yöneticilerin, özellikle son dönemde artan istifa çağrıları ve kamuoyu baskısı nedeniyle endişeli olduğu belirtiliyor. Bu endişelerin toplantıda dile getirilmesi ve olası bir genel kurul senaryosunun tartışılması bekleniyor.
8 üye istifa ederse ne olur? Tüzük ne diyor?
TFF tüzüğüne göre, yönetim kurulunda 8 üyenin istifa etmesi halinde genel kurul toplanma süreci başlıyor. Mevcut yönetimde toplam 15 üye bulunuyor. Şu ana kadar resmi bir istifa açıklaması gelmedi; ancak kulislerde bazı üyelerin rahatsızlığını dile getirdiği konuşuluyor. Eğer 8 üye istifa ederse, TFF Genel Kurulu olağanüstü toplanarak yeni yönetimi seçmek zorunda kalacak. Bu durum, federasyonun karar alma mekanizmalarını kilitleyebilir ve A Milli Takım’ın Uluslar A Ligi gibi kritik müsabakaları öncesinde belirsizlik yaratabilir.
Uzmanlar, böyle bir senaryonun futbol kamuoyunda güven kaybına yol açabileceğini ve kulüplerin planlamalarını olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor. Özellikle Süper Lig’de şampiyonluk yarışı ve küme düşme hattındaki takımların hakem atamalarıyla ilgili endişeleri artabilir.
Hacıosmanoğlu’ndan mesaj: ‘Temiz futbol için mücadeleye devam’
Başkan Hacıosmanoğlu, son açıklamasında “Biz temiz futbol için mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Bu mesaj, federasyonun yolsuzluk iddialarına karşı dik duruş sergileyeceği şeklinde yorumlandı. Ancak bazı yöneticilerin, artan baskı ve kamuoyu tepkisi nedeniyle istifa etmeyi düşündüğü öne sürülüyor. Hacıosmanoğlu’nun toplantıda bu endişeleri gidermeye çalışması bekleniyor.
Öte yandan, A Milli Takım’ın Uluslar A Ligi’ndeki performansı da TFF’nin gündeminde. Milliler, son maçlarda aldığı sonuçlarla taraftarı umutlandırmıştı. Federasyon, teknik direktör ve oyuncu seçimlerinde yaşanan belirsizliklerin milli takımı etkilememesi için çaba harcıyor.
Kamuoyu ve kulüpler ne bekliyor?
Futbol kamuoyu, TFF’den şeffaf bir yönetim ve hızlı karar almasını bekliyor. Kulüp başkanları, özellikle hakem atamalarında yaşanan tartışmaların son bulmasını istiyor. Taraftarlar ise sosyal medyada “temiz futbol” etiketiyle çağrı yapmaya devam ediyor. TFF’nin yarınki toplantısı, bu beklentilere yanıt verip vermeyeceği açısından kritik önemde.
Geçmişte benzer istifa dalgaları, federasyonda köklü değişimlere yol açmıştı. Örneğin 2019’da yaşanan krizde genel kurul kararıyla yönetim değişmiş, ardından yeni bir dönem başlamıştı. Şimdi ise gözler yarınki toplantıda olacak. Eğer 8 üye istifa ederse, Türk futbolu yeni bir seçim sürecine girebilir. Bu da liglerin takvimi, milli takım hazırlıkları ve sponsorluk anlaşmaları gibi birçok başlığı doğrudan etkileyecek.
Bağımsız değerlendirme: TFF’deki belirsizlik, sadece yönetim katında değil, saha içinde de hissediliyor. Hakem kararlarına duyulan güvenin sarsılması, futbolun ruhuna zarar veriyor. Federasyonun bir an önce istikrarı sağlaması ve şeffaf bir yönetim sergilemesi, Türk futbolunun geleceği için hayati önem taşıyor. Yarınki toplantı, bu süreçte bir dönüm noktası olabilir.