TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Tersaneler, Türk Kabotaj Hakkı'nın 100. Yılında Tuzla'da Yarıştı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Tersaneler, Türk Kabotaj Hakkı'nın 100. Yılında Tuzla'da Yarıştı

Tuzla Belediyesi ev sahipliğinde, Tuzla Deniz Yıldızı Spor Kulübü iş birliğiyle düzenlenen 3. Tuzla Deniz Festivali kapsamında gerçekleştirilen "Tersaneler Yarışıyor 2026" Dragon Bot Yarışları, büyük bir coşkuyla tamamlandı. Organizasyonda İstanbul Tersane Komutanlığı şampiyon olurken, Cumhuriyet'in ve Türk Kabotaj Hakkı'nın 100. yılı kutlamalarına denk gelen etkinlik, denizcilik sektörü ve kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Festival Coşkusu ve Yarışın Detayları

Tuzla sahilinde düzenlenen festival, iki gün süren etkinliklerle denizcilik kültürünü ön plana çıkardı. Dragon bot yarışları, farklı tersanelerden takımların katılımıyla kıyasıya rekabete sahne oldu. İstanbul Tersane Komutanlığı, zorlu parkurda rakiplerini geride bırakarak birincilik kupasını kaldırdı. İkinciliği Tuzla Tersanesi, üçüncülüğü ise Deniz Yıldızı Spor Kulübü elde etti. Yarışların hakemliğini Türkiye Kano Federasyonu üyeleri yaparken, güvenlik tedbirleri Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından sağlandı.

Festival alanında denizcilik tarihini anlatan sergiler, çocuklar için atölyeler ve konserler düzenlendi. Tuzla Belediye Başkanı, yaptığı konuşmada, "Türk Kabotaj Hakkı'nın 100. yılında denizciliğin başkenti Tuzla'da böyle bir etkinlik yapmak bizim için gurur verici. Tersanelerimiz sadece ticari değil, aynı zamanda kültürel ve sportif faaliyetlerle de adından söz ettiriyor" ifadelerini kullandı.

Türk Kabotaj Hakkı ve Denizcilik Stratejisi

Türk Kabotaj Hakkı, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında ticari taşımacılık ve denizcilik haklarının yalnızca Türk vatandaşlarına ait olmasını sağlamıştır. Bu yıl 100. yılını kutlayan hak, Cumhuriyet'in denizcilik alanındaki en önemli kazanımlarından biri olarak kabul ediliyor. Uzmanlar, bu kanunun Türk deniz ticaret filosunun gelişmesinde ve tersanelerin büyümesinde kritik rol oynadığını vurguluyor. Bugün Türkiye, dünyanın en büyük tersane kapasitelerinden birine sahip olup, özellikle Tuzla bölgesi bu alanda bir küme oluşturmuştur.

Etkinliğe katılan denizcilik yazarı Ali Rıza İşbilir, "Dragon bot yarışları, denizciliğin sadece ticari yönünü değil, spor ve eğlence boyutunu da gösteriyor. Tersanelerin bu tür organizasyonlarda bir araya gelmesi, sektördeki dayanışmayı güçlendiriyor" dedi. Cumhuriyet ve Kabotaj Hakkı'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında yıl boyunca çeşitli sempozyum ve sergilerin devam edeceği belirtildi.

Tuzla Deniz Festivali, her yıl düzenlenerek geleneksel hale getirilmeyi hedefliyor. Belediye yetkilileri, önümüzdeki yıllarda uluslararası katılımla festivali daha büyük bir organizasyona dönüştürmeyi planladıklarını ifade etti. Türk Kabotaj Hakkı'nın 100. yılı vesilesiyle düzenlenen bu yarışlar, denizcilik tarihimizin ne denli köklü olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Etiketler:
Tuzla Deniz FestivaliDragon Bot YarışlarıTürk Kabotaj HakkıtersanedenizcilikCumhuriyet 100. yıl

İlgili Haberler

Malatya'da 44 yaşındaki şahıs evinde asılı halde bulundu
Siyaset

Malatya'da 44 yaşındaki şahıs evinde asılı halde bulundu

8 dk önce

Türkiye'den İsrail'in 1915 kararına sert tepki
Siyaset

Türkiye'den İsrail'in 1915 kararına sert tepki

10 dk önce

NATO zirvesi öncesi mazgallar yol seviyesine indirildi iddiası: ABB yalanladı
Siyaset

NATO zirvesi öncesi mazgallar yol seviyesine indirildi iddiası: ABB yalanladı

23 dk önce

TTB seçimlerinde Alpay Azap zirvede: En yüksek oy mevcut başkana
Siyaset

TTB seçimlerinde Alpay Azap zirvede: En yüksek oy mevcut başkana

31 dk önce