TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Terörsüz Türkiye sürecinde kritik viraj: Af yok, son adım

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Terörsüz Türkiye sürecinde kritik viraj: Af yok, son adım

1 Ekim 2024'te TBMM'de MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin DEM Partili milletvekillerinin elini sıkmasıyla başlayan ve 18 aydır kesintisiz devam eden "Terörsüz Türkiye, Terörsüz Bölge" süreci en kritik aşamaya geldi. Yetkililer, genel af olmayacağını, sürecin adım adım ilerlediğini ve son aşamada terör örgütünün silah bırakmasının hedeflendiğini belirtti.

Genel af iddialarına net yanıt

Sürecin başından bu yana kamuoyunda genel af çıkacağı yönünde spekülasyonlar yapılıyordu. Ancak hükümet ve MHP kanadından yapılan açıklamalarda, "Terörle mücadelede af söz konusu değil. Sadece örgütten ayrılan ve silah bırakanlara yönelik bireysel değerlendirmeler yapılabilir" ifadeleri kullanıldı. MHP Lideri Bahçeli, konuyla ilgili olarak "Bu bir teröre teslim olma süreci değil, milletimizin huzuru için atılmış cesur bir adımdır. Ancak kimse hukukun üstünlüğünden taviz beklememelidir" dedi.

18 aylık kesintisiz diyalog

Süreç boyunca siyasi partiler arasında yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı. AK Parti, MHP ve DEM Parti yetkilileri ara ara bir araya gelerek yol haritasını belirledi. İmralı görüşmeleri de bu sürecin bir parçası olarak devam etti. Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerde, örgütün silah bırakması ve siyasi kanadın normalleşmesi ele alındı. Yetkililer, "Görüşmeler olumlu geçiyor ancak henüz istenen noktaya gelinmedi" açıklamasını yaptı.

Kamuoyu endişeli

Toplumun farklı kesimlerinde sürece dair endişeler bulunuyor. Özellikle terör mağduru aileler, "Bu süreçte şehitlerimizin hatırasına saygı gösterilmeli" çağrısı yaparken, muhalefet partileri ise sürecin şeffaf yürütülmesini talep ediyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Kimse bu süreci bir mutabakat olarak algılamasın. Biz terörün tamamen bitmesini isteriz ancak bunun bedelini millet ödememeli" dedi.

Son aşama: Silah bırakma çağrısı

Edinilen bilgiye göre, sürecin son aşamasında terör örgütüne silah bırakması yönünde bir çağrı yapılması planlanıyor. Bu çağrının İmralı'dan gelmesi bekleniyor. Ayrıca, örgütün siyasi kanadının kapatılması veya isim değişikliği gibi adımlar da masada. Ancak taraflar arasında henüz tam mutabakat sağlanmış değil.

Uzmanlar, sürecin başarıya ulaşması için siyasi iradenin yanı sıra toplumsal mutabakatın da şart olduğunu vurguluyor. Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Mehmet Altan, "Bu bir barış süreci değil, terörün sonlandırılması sürecidir. Başarılı olursa Türkiye'nin önü açılır, başarısız olursa bugüne kadar yapılan tüm çabalar boşa gider" değerlendirmesinde bulundu.

Terörsüz Türkiye sürecinin 18 aylık bu kritik dönemecinde, gözler TBMM'deki siyasi partilerin atacağı adımlara çevrilmiş durumda. Kamuoyu, bu sürecin nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyor. Ancak şu net ki: genel af gündemde değil ve terörle mücadele kararlılıkla sürecek.

Etiketler:
terörsüz türkiyedevlet bahçeligenel afmhpdem partitbmm

İlgili Haberler

Gaziosmanpaşa'da Esnaf ve Zabıta Arasında Gerginlik
Gündem

Gaziosmanpaşa'da Esnaf ve Zabıta Arasında Gerginlik

11 dk önce

Kağıthane'de Kayıp Kadın Bedriye'nin Cansız Bedeni Bulundu
Gündem

Kağıthane'de Kayıp Kadın Bedriye'nin Cansız Bedeni Bulundu

12 dk önce

Düğünde Korku Dolu Anlar: Ağzındaki Meşale Yüzünde Patladı
Gündem

Düğünde Korku Dolu Anlar: Ağzındaki Meşale Yüzünde Patladı

12 dk önce

Bolu'da Beyaz Et Tesisi Kimyasal İddiası: 34 İşçi Etkilendi
Gündem

Bolu'da Beyaz Et Tesisi Kimyasal İddiası: 34 İşçi Etkilendi

16 dk önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog