İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 7 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, vatandaşları kendilerini polis, savcı veya asker olarak tanıtarak arayan ve para göndermelerini isteyen dolandırıcılık şebekesi çökertildi. Örgüt lideri S.A. ile birlikte toplam 18 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandı. Operasyon kapsamında çok sayıda cep telefonu, bilgisayar, SIM kart ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 500 bin TL nakit para ele geçirildi.
Operasyonun detayları
Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, soruşturma kapsamında yaklaşık 6 aydır takip edilen örgütün, İstanbul merkezli olarak Kocaeli, Sakarya, Bursa, Antalya, Mersin ve Adana'da faaliyet gösterdiği belirlendi. Şebeke üyelerinin, aradıkları kişilere “adınız terör örgütü soruşturmasına karıştı”, “paranızı korumaya aldık” gibi senaryolarla yaklaştığı ve mağdurları banka hesaplarındaki paraları örgütün belirttiği hesaplara aktarmaya ikna ettiği tespit edildi. Örgütün lideri S.A.'nın, talimatları yurt dışından verdiği ve iletişimde anlık mesajlaşma uygulamalarını kullandığı ortaya çıktı.
Mağdurların sayısı ve uğradıkları zarar
Savcılık, şu ana kadar 30'dan fazla mağdurun başvurduğunu ve toplam mağduriyetin 10 milyon TL'yi aştığını duyurdu. Mağdurların çoğunun emekli veya orta yaş üstü vatandaşlar olduğu, örgütün özellikle bu kesimi hedef aldığı belirtiliyor. Soruşturma kapsamında mağdurların ifadelerine başvurulurken, örgütün kullandığı telefon numaralarının çoğunun sahte olduğu veya kiralık hatlardan oluştuğu tespit edildi.
Benzer suçlara karşı uyarılar
Yetkililer, vatandaşları telefonla arayıp kendini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilere itibar etmemeleri konusunda uyarıyor. Hiçbir kamu kurumunun vatandaştan para veya banka hesap bilgisi istemeyeceği vurgulanırken, böyle bir durumla karşılaşılması halinde derhal 112 Acil Çağrı Merkezi veya en yakın polis merkezine başvurulması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de şikayette bulunulabileceği hatırlatılıyor.
Dolandırıcılık suçlarıyla mücadele kapsamında, emniyet güçlerinin özellikle telefon ve internet üzerinden işlenen suçlara yönelik çalışmalarını arttırdığı gözlemleniyor. Son bir yılda bu tür suçlara karışan binlerce kişi hakkında işlem yapılırken, operasyonların kararlılıkla devam edeceği ifade ediliyor.
Öte yandan, bu tür suçların önlenmesi için vatandaşların bilinçlenmesi büyük önem taşıyor. Uzmanlar, özellikle yaşlı ve yalnız yaşayan kişilerin bu tür tuzaklara karşı daha hassas olduğunu belirterek, aile bireylerinin ve yakın çevrenin bu konuda uyarıcı rol oynaması gerektiğini vurguluyor. Toplumsal farkındalığın artmasıyla, bu tür suçların azalması bekleniyor. Son olarak, adli sürecin titizlikle yürütüldüğü ve örgütün diğer üyelerine yönelik çalışmaların da sürdüğü kaydedildi.