Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde, mesleki eğitim merkezi (MESEM) kapsamında uygulamalı eğitim gören 14 yaşındaki F.K., eğitim aldığı oto tamirhanesinin işletmecisi tarafından tekme ve tokatlarla dövüldü. Olay, çevredekilerin cep telefonu kamerasına yansıdı ve görüntülerin sosyal medyada yayılmasıyla ortaya çıktı. İşletmeci hakkında soruşturma başlatıldı.
Olay nasıl gelişti?
Edinilen bilgilere göre olay, Kapaklı ilçesine bağlı bir sanayi sitesindeki oto tamirhanesinde meydana geldi. MESEM öğrencisi F.K., haftanın belirli günlerinde işletmede stajyer olarak çalışıyordu. İddiaya göre işletmeci, genç öğrenciye henüz bilinmeyen bir nedenle fiziksel müdahalede bulundu. Tekme ve tokatların ardından F.K.'nin yere düştüğü ve çevredeki diğer çalışanların müdahale ettiği öğrenildi. Olay anı, iş yerinin güvenlik kamerasına da yansıdı. Görüntülerde işletmecinin öğrenciye doğru yürüyerek saldırdığı ve öğrencinin kendini korumaya çalıştığı görülüyor.
Sağlık durumu ve soruşturma
Olayın ardından F.K.'nin yakınları durumu polise bildirdi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından genç öğrenci, Kapaklı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan muayenede vücudunda darp izleri tespit edildi. F.K.'nin hayati tehlikesinin bulunmadığı, ancak travma yaşadığı belirtildi. İşletmeci ise gözaltına alındı. Emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili olarak 'kasten yaralama' suçundan soruşturma başlattı.
MESEM sistemi ve stajyer güvenliği tartışması
Olay, mesleki eğitim gören öğrencilerin staj yaptıkları iş yerlerindeki güvenliklerini bir kez daha gündeme getirdi. MESEM programı, öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı eğitim imkanı sunarak iş hayatına hazırlamayı amaçlıyor. Ancak son yıllarda artan stajyer şiddeti vakaları, denetim mekanizmalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, işletmelerin düzenli olarak denetlenmesi ve stajyerlere yönelik şiddetin önlenmesi için daha etkin tedbirler alınması gerektiğini vurguluyor. Tekirdağ'da yaşanan bu olay, ailelerin ve eğitimcilerin endişelerini artırdı.
İşletme sahibinden açıklama yok
Olayla ilgili olarak işletme sahibinden henüz resmi bir açıklama gelmedi. İş yerinin kapalı olduğu ve soruşturma kapsamında inceleme yapıldığı öğrenildi. Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, konunun takipçisi olduklarını ve gerekli idari işlemlerin başlatılacağını belirtti. Öte yandan, F.K.'nin ailesi, olayın takipçisi olacaklarını ve şüphelinin en ağır şekilde cezalandırılmasını istediklerini söyledi.
Bu tür olayların önlenmesi için mesleki eğitim merkezlerinde stajyerlere yönelik psikolojik destek ve düzenli denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekiyor. Toplumun her kesiminin çocuk haklarına duyarlı olması ve şiddetin hiçbir gerekçeyle kabul edilemez olduğunun altı çizilmeli.