TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Sofya'da NATO Zirvesi Öncesi Türkiye-Bulgaristan Güvenlik Toplantısı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Sofya'da NATO Zirvesi Öncesi Türkiye-Bulgaristan Güvenlik Toplantısı

İletişim Başkanlığı, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde düzenlediği hazırlık toplantılarına devam ediyor. Bu kapsamda, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da “NATO'da Bölgesel Güvenliği Yeniden Düşünmek: Dayanıklılık, İş Birliği ve Türkiye-Bulgaristan Ekseni” başlıklı 11. toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye ve Bulgaristan'dan üst düzey yetkililer, akademisyenler ve güvenlik uzmanları katıldı. Görüşmelerde, bölgesel güvenlik tehditleri, NATO'nun caydırıcılık kapasitesi ve iki ülke arasındaki iş birliği fırsatları ele alındı.

Bölgesel Güvenlik ve Dayanıklılık Vurgusu

Toplantının ana gündem maddelerinden biri, Karadeniz'de artan jeopolitik gerilimler ve NATO'nun doğu kanadının güvenliği oldu. Katılımcılar, Rusya-Ukrayna savaşının bölgesel dengeleri nasıl etkilediğini ve Türkiye ile Bulgaristan'ın bu bağlamda üstlendiği rolleri değerlendirdi. Özellikle, enerji güvenliği, siber saldırılar ve hibrit tehditler karşısında dayanıklılığın artırılması gerektiği vurgulandı. Türk tarafı, Bulgaristan ile ortak tatbikatlar ve istihbarat paylaşımı gibi alanlarda iş birliğinin derinleştirilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye-Bulgaristan Ekseni

İkili ilişkiler çerçevesinde, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki savunma sanayi iş birliği ve sınır güvenliği konuları masaya yatırıldı. NATO'nun yeni stratejik konsepti bağlamında, iki ülkenin ortak çıkarları ve iş birliği potansiyeli detaylandırıldı. Ayrıca, Batı Balkanlar'daki istikrarın korunması ve göç yönetimi gibi konular da ele alındı. Toplantı sonunda, önümüzdeki dönemde teknik düzeyde çalışma gruplarının kurulması ve ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda mutabakata varıldı.

İletişim Başkanlığı yetkilileri, hazırlık toplantılarının NATO Zirvesi öncesinde üye ülkeler arasında koordinasyonu güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti. Sofya'daki toplantının, Türkiye'nin bölgesel güvenlikte oynadığı yapıcı rolü ve Bulgaristan ile dostane ilişkilerini bir kez daha ortaya koyduğu ifade edildi.

Etiketler:
NATOTürkiye-Bulgaristanbölgesel güvenlikSofya toplantısıİletişim Başkanlığı

İlgili Haberler

Hayat 112 Uygulaması Bir Ayda 600 Bin İndirmeye Ulaştı, 7 Bin Vakaya Müdahale Etti
Siyaset

Hayat 112 Uygulaması Bir Ayda 600 Bin İndirmeye Ulaştı, 7 Bin Vakaya Müdahale Etti

6 dk önce

Türkiye'de internetten silah aramaları rekor kırdı: TEPAV raporu endişe verici
Siyaset

Türkiye'de internetten silah aramaları rekor kırdı: TEPAV raporu endişe verici

6 dk önce

Telefon dolandırıcıları İYİ Partili vekilin 10 milyon lirasını çaldı
Siyaset

Telefon dolandırıcıları İYİ Partili vekilin 10 milyon lirasını çaldı

7 dk önce

90 bin ticari plakaya vergi muafiyeti getirildi
Siyaset

90 bin ticari plakaya vergi muafiyeti getirildi

9 dk önce