Antalya'nın Kumluca ilçesinde yaklaşık 40 yıldır tarımla uğraşan 60 yaşındaki Adem Dalgıç, babasından devraldığı seracılığı oğluyla sürdürüyor. Yeni sezonun ilk hasadına hazırlanan Dalgıç, "Çiftçinin gelecek yılı vardır. Biz bu gelecek yıl umudunu hiç içimizden atmadan özveriyle çalışıyoruz" dedi. Dalgıç'ın anlattıkları, Türkiye tarımının ihracat odaklı yapısını ve iç piyasadaki fiyat farklılıklarını gözler önüne seriyor.
İhracat Kalitesi ile İç Piyasa Arasındaki Uçurum
Dalgıç, serasında yetiştirdiği ürünlerin kaliteli olanlarının sınır ötesine gönderildiğini, şekli bozuk olanların ise iç piyasada satıldığını belirtiyor. Bu durum, halde 60 TL'den alıcı bulan ürünlerin market raflarında 120 liraya kadar çıkmasına neden oluyor. Çiftçi, "Kaliteli ürün ihracata gidiyor, geriye kalanı iç piyasada değerlendiriyoruz. Ama tüketiciye ulaşana kadar fiyat iki katına çıkıyor" diye konuştu.
Hal Fiyatları ile Market Fiyatları Arasındaki Makas
Antalya Kumluca'da üreticiden çıkan ürünün fiyatı ile market rafındaki fiyat arasındaki fark, aracı maliyetleri ve lojistik giderleriyle açıklanıyor. Ancak çiftçi, bu farkın kendi kazancına yansımadığını vurguluyor. Dalgıç, "Biz üretiyoruz ama kazanan aracılar oluyor. Tüketici de yüksek fiyattan şikayetçi, biz de düşük fiyattan" ifadelerini kullandı.
40 Yıllık Seracılık Geleneği Oğulla Sürüyor
Adem Dalgıç, babasından devraldığı seracılık mesleğini 40 yıldır sürdürüyor. Şimdi oğluyla birlikte çalışan Dalgıç, gelecek nesillere de bu mesleği aktarmanın gayretinde. "Çiftçinin gelecek yılı vardır" diyen Dalgıç, "Biz bu gelecek yıl umudunu hiç içimizden atmadan özveriyle çalışıyoruz. Oğlumla birlikte bu işi devam ettiriyoruz. Zorlukları var ama toprakla uğraşmak bizim için bir tutku" şeklinde konuştu.
Yeni Sezon Hazırlığı ve Umutlar
Yeni sezonun ilk hasadına hazırlanan Dalgıç, hava koşullarının bu yıl verimli geçtiğini belirtiyor. Ancak girdi maliyetlerindeki artış, çiftçinin belini büküyor. Gübre, ilaç, elektrik ve su gibi masrafların her geçen gün arttığını söyleyen Dalgıç, "Mazot, gübre derken maliyetler çok yükseldi. Ürünü satarken bu maliyetleri karşılamakta zorlanıyoruz. Yine de umudumuzu koruyoruz" dedi.
İç Piyasada Şekli Bozuk Ürünlerin Yolculuğu
Tarım ürünlerinde ihracat standartları, ürünlerin şekil, renk ve boyut gibi kriterlere uygun olmasını gerektiriyor. Bu kriterleri karşılayan ürünler yurt dışına gönderilirken, şekli bozuk veya küçük kalan ürünler iç piyasada satışa sunuluyor. Bu durum, tüketicinin daha düşük fiyatla ürün almasını sağlasa da aslında fiyat farkı market rafına yansıdığında tüketici aleyhine dönüşüyor.
Üretici ve Tüketici Arasındaki Kopukluk
Uzmanlar, tarım ürünlerinde aracı sayısının fazlalığının fiyatları olumsuz etkilediğini belirtiyor. Üreticiden çıkan ürün, hale, komisyoncuya, toptancıya, perakendeciye derken fiyatı katlanarak tüketiciye ulaşıyor. Bu zincirde çiftçinin kazancı sınırlı kalırken, tüketici de yüksek fiyattan şikayet ediyor. Adem Dalgıç gibi üreticiler, doğrudan satış veya kooperatifleşme gibi yöntemlerle bu sorunu aşmayı umuyor.
Tarımda Sürdürülebilirlik ve Gelecek Nesiller
Adem Dalgıç'ın oğluyla birlikte seracılığı sürdürmesi, tarımda nesiller arası devamlılığın bir örneği. Ancak genç nüfusun tarımdan uzaklaşması, sektörün geleceği açısından endişe verici. Dalgıç, "Gençler şehirde iş bulma peşinde. Tarım zor iş, ama biz oğlumla bu topraklarda var olmaya devam edeceğiz. Devletten beklentimiz desteklerin artırılması ve üreticinin korunması" diye konuştu.
Antalya Kumluca'da 40 yıllık seracılık deneyimiyle üretime devam eden Adem Dalgıç'ın hikayesi, Türkiye tarımının ihracat odaklı yapısını ve iç piyasadaki fiyat dengesizliğini yansıtıyor. Kaliteli ürünün sınır ötesine, şekli bozuk ürünün iç piyasaya gitmesi, tüketiciye ulaşana kadar fiyatın iki katına çıkmasına yol açıyor. Çiftçi, artan maliyetler ve aracı zinciri arasında sıkışmış durumda. Ancak Dalgıç gibi üreticiler, gelecek yıl umudunu koruyarak özveriyle çalışmaya devam ediyor. Tarım politikalarının üretici lehine düzenlenmesi ve aracı sayısının azaltılması, hem çiftçinin hem de tüketicinin yüzünü güldürebilir.