İktidara yakın gazeteci Abdulkadir Selvi, son yazısında hükümetin uyguladığı fon kesintilerinin AKP tabanında ciddi bir memnuniyetsizlik yarattığını ve bu durumun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi gücünü olumsuz etkilediğini kabul etti. Selvi, fon krizinin faturasının ağır olduğunu belirterek, iktidarın bu konuda adım atması gerektiğini vurguladı.
Fon Kesintileri Tabanı Öfkelendirdi
Hükümetin geçtiğimiz aylarda uygulamaya koyduğu fon kesintileri, başta emekliler ve düşük gelirli kesimler olmak üzere geniş bir toplumsal kesimi etkiledi. AKP tabanında da yankı bulan bu uygulama, partinin seçmen nezdindeki itibarını sarsmaya başladı. Selvi, yazısında "Fon krizinin faturası AKP'ye ağır oldu" ifadelerini kullanarak, iktidarın bu durumu göz ardı edemeyeceğini belirtti.
Ekonomik göstergelerdeki bozulma ve artan enflasyon, halkın alım gücünü düşürürken, hükümetin ek vergi ve kesintilerle bütçeyi dengeleme çabası tepki çekiyor. Özellikle dar gelirli vatandaşların geçim sıkıntısı, AKP'nin geleneksel seçmen kitlesinde de çatlaklara yol açmış durumda.
Erdoğan Üzerindeki Etkisi
Abdulkadir Selvi'nin itirafı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlik performansına dair sorgulamaları da beraberinde getirdi. Selvi, fon krizinin yarattığı öfkenin Erdoğan'ın halk nezdindeki karizmasını zedelediğini ima ederek, iktidarın bu algıyı düzeltmek için somut adımlar atması gerektiğini söyledi. Ancak Selvi, hükümetin hâlâ geniş bir manevra alanına sahip olduğunu ve doğru politikalar ile bu krizin aşılabileceğini de ekledi.
Siyasi analistler, fon kesintilerinin ardından AKP içinde de rahatsızlığın arttığını, bazı milletvekillerinin ve parti yöneticilerinin uygulamayı eleştirdiğini belirtiyor. Önümüzdeki yerel seçimler öncesinde bu tür ekonomik sıkıntıların iktidar partisi için risk oluşturduğu ifade ediliyor.
Muhalefetten Tepki
Muhalefet partileri, fon kesintilerine karşı sert eleştirilerini sürdürüyor. CHP ve diğer muhalefet liderleri, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlığını vurgulayarak, halkın refahını değil, iktidarın çıkarlarını gözettiğini savunuyor. Muhalefet, fon kesintilerinin geri alınması ve vergi adaletinin sağlanması çağrısında bulunuyor.
İktidar kanadından ise konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak Selvi'nin yazısı, hükümete yakın çevrelerde bile endişenin arttığını gösteriyor. Uzmanlar, fon krizinin siyasi sonuçlarının önümüzdeki günlerde daha net görüleceğini belirtiyor.
Ekonomik Arka Plan
Türkiye'de uzun süredir devam eden yüksek enflasyon ve cari açık sorunu, hükümeti ek önlemler almaya zorluyor. Fon kesintileri, bütçe açığını kapatmak için bir araç olarak görülse de, halk üzerindeki etkisi siyasi arenada yankı buluyor. Ekonomistler, bu tür önlemlerin kısa vadede bütçeyi rahatlatabileceğini, ancak uzun vadede toplumsal huzursuzluğu artırabileceği uyarısında bulunuyor.
AKP'nin iktidarda olduğu son yirmi yılda ekonomik krizlerle mücadele ettiği biliniyor. Ancak bu kez, krizin tabanda yarattığı öfke, partinin oy tabanını koruma stratejisini zorlaştırıyor. Selvi'nin itirafı, bu zorluğun bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Sonuç ve Beklentiler
Abdulkadir Selvi'nin yazısı, iktidarın kendi içindeki tartışmaları kamuoyuna yansıtması açısından önemli. Fon krizinin faturasının AKP'ye ağır olduğu yönündeki değerlendirme, önümüzdeki dönemde ekonomik politikaların şekillenmesinde etkili olabilir. Hükümetin, bu eleştirileri dikkate alarak yeni düzenlemeler yapması ve halkın tepkisini azaltacak adımlar atması bekleniyor.
Siyasi gözlemciler, yerel seçimlere giderken ekonomik sorunların iktidar için en büyük handikap olduğunu vurguluyor. AKP'nin, tabanındaki öfkeyi dindirmek için fon kesintilerini gözden geçirebileceği ve yeni sosyal yardım paketleri açıklayabileceği konuşuluyor. Ancak bu adımların ne kadar etkili olacağı, önümüzdeki günlerde netleşecek.