İstanbul'da sırt ve boyun ağrıları için gittiği sahte fizyoterapistin uyguladığı boyun kütletme manipülasyonu sonrası beynine 5 pıhtı atan TIR şoförü Berat Topay, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Olayın ardından gözaltına alınan şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Uzmanlar, boyun bölgesine yapılan bilinçsiz müdahalelerin ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.
Olayın Gelişimi
Edinilen bilgilere göre, Berat Topay uzun süredir devam eden sırt ve boyun ağrıları nedeniyle İstanbul'da bir kişiye başvurdu. Kendisini fizyoterapist olarak tanıtan şüpheli, Topay'a boyun kütletme işlemi uyguladı. İddiaya göre, müdahalenin hemen ardından Topay rahatsızlanmaya başladı. Durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırılan talihsiz şoförün beyin damarlarında 5 adet pıhtı tespit edildi. Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Topay, hayatını kaybetti.
Olay sonrası harekete geçen polis ekipleri, şüpheliyi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturmanın derinleştirildiği ve şüphelinin daha önce de benzer işlemleri yapıp yapmadığının araştırıldığı öğrenildi.
Sahte Fizyoterapist Uyarısı
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan sağlık uzmanları, boyun bölgesinin son derece hassas bir alan olduğunu vurguladı. Boyun kütletme olarak bilinen servikal manipülasyonun mutlaka uzman hekimler veya yetkili fizyoterapistler tarafından yapılması gerektiği belirtildi. Bilinçsizce yapılan müdahalelerin damar yırtılması, pıhtı atması ve felç gibi ciddi sonuçlara yol açabileceği ifade edildi.
Türkiye'de fizyoterapistlik mesleği, yalnızca ilgili üniversite bölümlerinden mezun ve Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı kişiler tarafından icra edilebiliyor. Ancak denetim eksikliği nedeniyle kendini fizyoterapist olarak tanıtan kişilerin sayısının arttığı belirtiliyor. Berat Topay'ın ölümü, bu konudaki denetimlerin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Yasal Süreç ve Aile
Topay'ın ailesi, olayın ardından adli süreci takip edeceklerini ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istediklerini dile getirdi. Ailenin avukatı, sahte sağlıkçıların yol açtığı mağduriyetlere dikkat çekerek, yetkilileri denetimleri sıkılaştırmaya çağırdı. Öte yandan, Berat Topay'ın TIR şoförlüğü yaparak ailesinin geçimini sağladığı öğrenildi.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, vatandaşları yalnızca resmi kurumlarda ve yetkili sağlık profesyonelleri tarafından yapılan tedavilere yönelmeleri konusunda uyardı. Ağrı şikayetleri için öncelikle bir hekime başvurulması, fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin hekim kontrolünde yürütülmesi gerektiği hatırlatıldı.
Uzmanlardan Hayati Tavsiyeler
Boyun ağrısı, toplumda sık görülen bir şikayet. Ancak uzmanlar, her ağrının masa başı duruş bozukluğundan kaynaklanmadığını, altta yatan ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabileceğini söylüyor. Boyun kütletme işlemi sırasında damarlarda oluşabilecek yırtıklar, beyne pıhtı gitmesine ve ölümcül inmelere neden olabiliyor. Bu nedenle, boyun bölgesine yönelik her türlü manuel müdahale, mutlaka deneyimli bir hekim tarafından ve gerekli görüntüleme yöntemleri kullanılarak yapılmalı.
Berat Topay'ın yaşadığı trajedi, sağlık hizmetlerinde merdiven altı uygulamaların ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor. Vatandaşların, sağlık sorunları için önce aile hekimlerine veya hastanelere başvurması, sosyal medya ya da çevre tavsiyesiyle hareket etmemesi gerekiyor. Ayrıca, fizyoterapist unvanının yalnızca yetkili kişilerce kullanılması ve denetimlerin artırılması, benzer ölümlerin önüne geçilmesi açısından kritik önem taşıyor.