Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Türkiye genelinde uygulanan 'Her Gebeye Bir Ebe' projesi kapsamında bugüne kadar 22 bin 952 gebeye ev ziyareti yapılarak birebir destek sağlandığını duyurdu. Bakan Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarına yönelik bu uygulamanın önemine vurgu yaptı.
Ev ziyaretleriyle sağlıklı gebelik desteği
Bakanlık tarafından yürütülen program, özellikle riskli gebeliklerin erken tespiti ve anne ile bebek sağlığının korunması amacı taşıyor. Uygulama kapsamında görevlendirilen ebeler, kayıtlı gebelerin evlerine giderek kan basıncı ölçümü, kilo takibi, beslenme önerileri ve doğuma hazırlık gibi konularda danışmanlık yapıyor. Ayrıca, psikolojik destek ve sosyal hizmet ihtiyacı olan anneler yönlendiriliyor.
Hedef 81 ilde yaygınlaştırma
Projenin 2023 yılında pilot olarak başlatıldığı ve kademeli olarak tüm illere yaygınlaştırıldığı belirtildi. Bakan Memişoğlu, 'Amacımız, her gebeliğin güvenli ve sağlıklı geçmesini sağlamak. Bu kapsamda sağlık personelimiz gece gündüz demeden çalışıyor' ifadelerini kullandı. Uygulamanın önümüzdeki dönemde doğum sonrası dönemi de kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.
Türkiye'de yıllık yaklaşık 1,2 milyon doğum gerçekleşiyor. Uzmanlar, düzenli ebe takibinin anne ölümlerini ve erken doğum riskini azalttığını vurguluyor.