Son günlerde cep telefonlarına gelen 'Hakkınızda şikayet var' mesajları, vatandaşları hedef alan sahte avukat çetelerinin yeni bir dolandırıcılık yöntemi olarak ortaya çıktı. Yetkililer, bu mesajlarla insanları korkutup şantaj yaparak milyonlarca lira vurgun yapan organize suç örgütünün deşifre edildiğini duyurdu. Uzmanlar, vatandaşların bu tür mesajlara itibar etmemesi ve hiçbir şekilde para göndermemesi konusunda acil uyarılarda bulunuyor.
Hedef: Korku ve Panik
Dolandırıcılar, genellikle rastgele telefon numaralarına 'Hakkınızda icra takibi var', 'Şikayet üzerine dava açıldı' gibi mesajlar gönderiyor. Mesajda, bir avukatlık bürosunun adı ve iletişim numarası yer alıyor. Telaşlanan mağdur, numarayı arayınca karşısına 'avukat' veya 'icra memuru' olduğunu söyleyen biri çıkıyor. Bu kişi, ciddi bir hukuki işlem başlatıldığını, ancak anlaşma yaparak ve belirli bir miktar para göndererek dosyanın kapatılabileceğini söylüyor. Korku ve panik içindeki birçok kişi, bu tuzağa düşerek binlerce lira ödüyor.
Deşifre Olan Çete
Emniyet ekiplerinin uzun süredir takip ettiği çete, İstanbul merkezli olarak faaliyet gösteriyordu. Operasyonda, sahte avukatlık bürosu kuran 12 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin, 6 ayda 300'den fazla kişiyi dolandırarak yaklaşık 15 milyon lira haksız kazanç sağladığı belirlendi. Çete üyelerinin, vatandaşların iletişim bilgilerini sosyal medya ve karanlık ağ sitelerinden temin ettiği, ardından profesyonel ses kayıtları ve sahte belgelerle ikna edici bir senaryo oluşturduğu ortaya çıktı.
Uzmanlardan Kritik Uyarılar
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Kemal, bu tür mesajların asla gerçek olmadığını vurguluyor: 'Resmi hukuki işlemler asla SMS veya telefonla yapılmaz. Mahkemeler veya icra daireleri tebligatları posta yoluyla veya resmi yazıyla iletir. Ayrıca, hiçbir avukat veya icra memuru, arayarak para talep etmez. Vatandaşlarımız bu numaralara asla itibar etmesin.' Prof. Kemal, benzer durumla karşılaşanların doğrudan Alo 155 Polis İmdat hattını araması gerektiğini belirtiyor.
Bilişim Uzmanı Dr. Elif Yıldız ise, 'Dolandırıcılar genellikle numaralarını gizleme veya tanınmış kurumların adını kullanma yoluyla güven kazanmaya çalışıyor. Telefon ekranında 'Avukatlık Bürosu' yazmasına kanmayın' uyarısında bulunuyor. Dr. Yıldız, operatörlere de çağrı yaparak, bu tür şüpheli numaraların otomatik olarak engellenmesi için bir mekanizma oluşturulmasını öneriyor.
Benzer Vakalar ve Alınması Gereken Önlemler
Bu dolandırıcılık yöntemi, geçtiğimiz yıllarda 'kargo var', 'fatura borcunuz var' gibi mesajlarla da sıkça görülmüştü. Yetkililer, bilinmeyen numaralardan gelen mesajlardaki linklere tıklanmaması, kişisel bilgi paylaşılmaması ve şüpheli durumlarda mutlaka güvenlik güçlerine haber verilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Ayrıca, vatandaşların cep telefonlarına dolandırıcılık mesajlarını bildirmek için GSM operatörlerinin 'spam hatları'na yönlendirilmesi planlanıyor.
Şikayetlerin artması üzerine Adalet Bakanlığı da harekete geçti. Bakanlık, sahte avukatlık ve icra takibi dolandırıcılığına karşı bir bilgilendirme kampanyası başlatacağını açıkladı. Kampanya kapsamında, hukuki süreçlerin nasıl işlediğine dair kamu spotları yayımlanacak ve sosyal medyada uyarıcı içerikler paylaşılacak.
Sonuç: Bilinçli Vatandaş, Güçlü Toplum
Sahte avukat çetelerinin deşifre edilmesi, bu tür dolandırıcılıkların önüne geçilmesi bakımından önemli bir adım. Ancak asıl çözüm, vatandaşların bilinçlenmesinden geçiyor. Hukuki hiçbir sürecin telefonla yürütülmediği gerçeği akılda tutulduğunda, bu tuzakların büyük kısmı etkisiz hale gelecektir. Yetkililer, benzer durumlarla karşılaşan vatandaşlara şu tavsiyelerde bulunuyor: 'Panik yapmayın, hiçbir para göndermeyin, savcılığa veya polise başvurun, kendinizi ve sevdiklerinizi bu tür oyunlara karşı korumak için gerekli tedbirleri alın.'
Unutmayın: Resmi tebligatlar postayla gelir. Telefonda size bir avukat veya icra memuru olduğunu söyleyen herkes potansiyel bir dolandırıcıdır.