Polonya hükümeti, ilkokul öğrencilerinin okulda ve eğitim faaliyetleri sırasında cep telefonu ile diğer elektronik cihazları kullanmasını yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Düzenlemenin 1 Eylül'de yürürlüğe girmesi planlanırken, okullara öğrencilerin telefonlarını ders süresince bırakabilecekleri güvenli dolaplar kurma zorunluluğu getiriliyor.
Yasağın kapsamı ve uygulama detayları
Polonya Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı, ilkokul düzeyindeki tüm öğrencileri kapsıyor. Yasak, ders saatleri, teneffüsler ve okul içi etkinlikler sırasında geçerli olacak. Öğrencilerin acil durumlarda ailelerine ulaşabilmesi için okul idareleri gerekli önlemleri alacak. Telefonlar, ders başlamadan önce görevlilere teslim edilecek ve ders sonunda iade edilecek. Ayrıca, özel eğitim ihtiyacı olan veya sağlık sorunları nedeniyle telefon kullanması gereken öğrenciler için istisnalar tanınabilecek.
Yasağın ihlali durumunda öğrencilere disiplin cezaları uygulanacak. Ebeveynler ise çocuklarının telefon kullanımını kontrol etmekten sorumlu olacak. Okullara, telefonların güvenli bir şekilde saklanması için kilitli dolaplar kurma zorunluluğu getiriliyor. Hükümet, bu yasağın eğitim kalitesini artırmayı, öğrencilerin dikkat dağınıklığını azaltmayı ve sosyal etkileşimini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtiyor.
Tartışmalar ve benzer uygulamalar
Polonya'da bu yasak, ebeveynler ve eğitimciler arasında farklı görüşlere yol açıyor. Bazı uzmanlar, telefon yasağının derslere odaklanmayı artırabileceğini savunurken, diğerleri teknolojinin eğitimde faydalı bir araç olduğunu ve tamamen yasaklanmasının doğru olmadığını ifade ediyor. Avrupa'da daha önce Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde benzer düzenlemeler hayata geçirilmişti. Fransa, 2018 yılında tüm okullarda cep telefonu kullanımını yasaklamış, yasağın akademik başarıya olumlu yansıdığı rapor edilmişti. Polonya'daki bu girişim, özellikle yeni eğitim döneminden önce tartışmaları beraberinde getirdi.
Öte yandan, dijital çağda çocukların teknolojiyle sağlıklı bir ilişki kurmasının önemi vurgulanıyor. Uzmanlar, yasak yerine bilinçli kullanım eğitiminin daha etkili olabileceğini belirtiyor. Yine de hükümet, bu adımı özellikle ilkokul çağındaki çocukların küçük yaşta ekran bağımlılığından korunması için bir önlem olarak değerlendiriyor.