CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in meclis grup toplantısında sergilediği performans, siyaset kulislerinde geniş yankı uyandırdı. Özel’in konuşmasını ‘yalan ve provokasyon üzerine kurulu bir algı operasyonu’ olarak nitelendiren AK Parti cephesi, ‘Pazarcı komik ama Özel değil’ sözleriyle tepki gösterdi. Tartışma, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tansiyonu yükseltirken, kamuoyunda da farklı yorumlara neden oldu.
Özgür Özel’in Grup Toplantısındaki Sözleri
CHP Grup Başkanı Özgür Özel, 15 Mart 2025 tarihli grup toplantısında hükümeti sert bir dille eleştirdi. Özel, konuşmasında ekonomik göstergeleri ve adalet sistemini hedef alırken, iktidar partisini ‘milletin iradesini gasp etmekle’ suçladı. Ancak konuşmasında kullandığı bazı iddialar, kısa süre içinde çürütüldü. Özel’in söylediği rakamlar ve olay örgüsü, resmi verilerle uyuşmayınca siyasi polemik başladı.
AK Parti’den Sert Yanıt
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Özel’in açıklamalarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ‘Sayın Özel, pazarcı esnafının esprili dilini kullanıyor ama bu komiklik siyasetin ciddiyetini gizlemeye yetmez. Kendisi bir pazarcı değil, ana muhalefet partisinin grup başkanıdır. Görevi, millete doğru bilgi vermektir, algı operasyonu yapmak değil’ ifadelerini kullandı. Çelik, Özel’in iddialarını tek tek yalanlayarak, ‘Bu tür provokasyonlara prim vermeyeceğiz’ dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, ‘CHP’nin içinde bulunduğu siyasi sıkışmışlık, onları bu tür yalan ve iftiralara itiyor. Milletimiz, pazarcı şakasıyla siyaset yapan bir anlayışı değil, eser ve hizmet siyasetini tercih ediyor’ şeklinde konuştu.
Sosyal Medyada Gündem Oldu
‘Pazarcı komik ama Özel değil’ sözleri, kısa sürede sosyal medyada trend konular arasına girdi. Kullanıcılar, Özel’in üslubunu eleştiren paylaşımlar yaparken, bir kısım kullanıcı da ‘siyasetin dozunun ayarlanması gerektiğini’ vurguladı. CHP’li bazı milletvekilleri ise Özel’e sahip çıkarak, sözlerinin bağlamından koparıldığını savundu.
Gazeteci ve yorumcular da konuyu köşelerine taşıdı. Habertürk yazarı Nuray Mert, ‘Muhalefetin elinde güçlü argümanlar varken, böyle provokatif söylemler siyasi başarı getirmez’ derken, T24 yazarı Ruşen Çakır ise ‘CHP’nin dilinin yeniden tanımlanması gerekiyor’ yorumunu yaptı.
Öte yandan, kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerde, vatandaşların büyük bölümünün siyasetçilerden daha yapıcı bir üslup beklediği görülüyor. Araştırmalara göre toplum, kutuplaştırıcı söylemlerden ziyade çözüm odaklı siyaseti tercih ediyor.
Bu tartışma, aynı zamanda siyasetin dilinin nasıl olması gerektiği konusunu da gündeme taşıdı. Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, ‘Toplumu birleştiren, ortak akla hitap eden bir siyaset dili, kutuplaşmayı azaltır ve demokrasi kalitesini artırır’ değerlendirmesinde bulundu.
CHP kanadından henüz resmi bir açıklama gelmezken, Özgür Özel’in önümüzdeki günlerde konuya ilişkin yeni bir açıklama yapması bekleniyor. İktidar cephesi ise provokasyonlara karşı uyanık olacaklarını ve milleti doğru bilgilendirmeye devam edeceklerini belirtiyor.
Siyasi arenada bu tür söylemlerin sıkça yaşandığı bir dönemde, halkın siyasetçilerden beklentisi, kişisel atışmalar yerine ülkenin sorunlarına çözüm üretmeleri. Bu olay, siyasi dilin yeniden sorgulanmasına ve daha yapıcı bir tartışma ortamının gerekliliğine işaret ediyor.