TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Özlem Çerçioğlu'na ihaleye fesat karıştırma davasında beraat

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Özlem Çerçioğlu'na ihaleye fesat karıştırma davasında beraat

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da aralarında bulunduğu 50 sanığın yargılandığı “ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, resmi evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma” suçlamalarına ilişkin dava sonuçlandı. Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme heyeti sanıkların tamamının beraatine karar verdi. Karar, duruşma salonunda bulunan sanık yakınları ve avukatlar tarafından sevinçle karşılandı.

İddianame ve yargılama süreci

İddianameye göre, Çerçioğlu ve diğer sanıklar, 2014-2019 yılları arasında belediyeye ait bazı ihalelerde usulsüzlük yapmakla suçlanıyordu. Savcılık, ihalelerin belirli firmalara verilmesi, edimlerin eksik veya aykırı ifa edilmesi, resmi belgelerde tahrifat yapılması ve görevin kötüye kullanılması gibi iddiaları soruşturmuştu. Yargılama sürecinde bilirkişi raporları ve tanık ifadeleri alındı. Mahkeme, ilk olarak 2021 yılında başlayan duruşmaların ardından bugün kararını açıkladı.

Beraat gerekçesi

Mahkeme heyeti, beraat kararının gerekçesinde, “Dosya kapsamındaki delillerin suç işlendiğine dair yeterli şüphe oluşturmadığı, eylemlerin suç unsurlarını taşımadığı” ifadelerine yer verdi. Ayrıca bilirkişi raporlarında usulsüzlük tespit edilmediği, ihale süreçlerinin yasal mevzuata uygun yürütüldüğü kaydedildi. Kararda, kamu zararının oluşmadığı ve görevi kötüye kullanma kastının bulunmadığı vurgulandı.

Çerçioğlu’ndan açıklama

Karar sonrası adliye önünde kısa bir açıklama yapan Çerçioğlu, “Adalet tecelli etti. 7 yıldır bu davayla uğraşıyorduk, sonunda gerçek ortaya çıktı. Belediyemizin tüm işlemleri şeffaf ve hukuka uygundur. Bu süreçte yıpratılmaya çalışıldık ama kazanan adalet oldu” dedi. CHP’li başkan, partisinin de kendisine destek verdiğini belirtti.

Siyasi bağlam

Özlem Çerçioğlu, 2014 yerel seçimlerinde CHP’den Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, 2019’da da yeniden aday olmuş ancak seçimi AKP adayına kaybetmişti. Daha sonra partisinden istifa ederek AKP’ye katılmış ve 2024 yerel seçimlerinde AKP’den aday olacağı konuşulmaktadır. Bu dava, siyasi rakipler tarafından sıkça gündeme getiriliyordu. Beraat kararı, Çerçioğlu’nun siyasi geleceği açısından önemli bir engelin kalktığı anlamına geliyor. Hukukçular, kararın temyiz edilme ihtimalini değerlendirirken, Çerçioğlu’nun hukuki sürecin sonuna kadar mücadele edeceğini ifade ettiği öğrenildi.

Bu tür davalar, yerel yönetimlerdeki ihale süreçlerinin denetimi açısından tartışma konusu olmaya devam ediyor. Beraat kararı, belediyelerin ihale işlemlerinde hukuka uygunluğun önemini bir kez daha ortaya koyarken, siyasi polemiklerin de sona ermesi bekleniyor.

Etiketler:
Özlem ÇerçioğluAydın Büyükşehir Belediyesiihaleye fesatberaatCHPAKPsiyaset

İlgili Haberler

CHP'li Bülbül: Kemal Bey'in Hesaplaşacağı Yer Saraydır
Siyaset

CHP'li Bülbül: Kemal Bey'in Hesaplaşacağı Yer Saraydır

1 sa önce

Trump: Bu gece İran'ı çok sert vuracağız
Siyaset

Trump: Bu gece İran'ı çok sert vuracağız

1 sa önce

Dilek İmamoğlu'ndan mahkeme tepkisi: Neden bu kadar korkuyorsunuz
Siyaset

Dilek İmamoğlu'ndan mahkeme tepkisi: Neden bu kadar korkuyorsunuz

1 sa önce

TRT Genel Sekreteri'nin Makam Aracında Uyuşturucu İddiası: Kurumdan Açıklama
Siyaset

TRT Genel Sekreteri'nin Makam Aracında Uyuşturucu İddiası: Kurumdan Açıklama

1 sa önce