İstanbul'da 2024-2025 eğitim öğretim yılı kapsamında okul öncesi, ilkokul 1. sınıf ve ortaokul 5. sınıf öğrencileri için düzenlenen 'Okula Uyum Haftası' 2 Eylül Pazartesi günü başladı. Haftanın ilk iş günü olması nedeniyle sabah saatlerinden itibaren kentin ana arterlerinde trafik yoğunluğu yaşandı. Öğrenci velilerinin okullara araçlarıyla gelmesi ve işe gidenlerin trafiğe katılması, özellikle Avrupa Yakası'nda D-100 Karayolu, TEM Otoyolu ve sahil yollarında aksamalara neden oldu.
Uyum Haftası Nedir, Hangi Sınıfları Kapsıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) geleneksel hale getirdiği uyum haftası, okul öncesi eğitim, ilkokul 1. sınıf ve ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin okula daha kolay adapte olmalarını sağlamak amacıyla düzenleniyor. Bu yıl da 2-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan uyum programı kapsamında öğrenciler, velileriyle birlikte okullara gelerek öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarıyla tanışıyor. Etkinlikler arasında oyunlar, tanışma turları ve okul binasını keşfetme gibi aktiviteler yer alıyor.
Uygulama, öğrencilerin okul kaygısını azaltmayı ve eğitim ortamına daha hızlı uyum sağlamalarını hedefliyor. Aynı zamanda velilerin de okul sürecine dair bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Okul yönetimleri, uyum haftası boyunca velilere yönelik seminerler ve bilgilendirme toplantıları düzenliyor.
İstanbul Trafiğinde Sabah Yoğunluğu
Uyum haftasının ilk gününde İstanbul'da trafik, saat 07.30'dan itibaren artmaya başladı. Özellikle okul bölgelerinin bulunduğu Bakırköy, Bahçelievler, Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar gibi ilçelerde yoğunluk dikkat çekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Trafik Yoğunluk Haritası verilerine göre, sabah 08.00-09.00 arasında trafik yoğunluğu yüzde 60'ın üzerine çıktı. D-100 Karayolu Avcılar- Bakırköy istikameti, TEM Otoyolu Mahmutbey- Hasdal yönü ve Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçişlerinde araç kuyrukları oluştu.
İBB ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Ekipleri, okul çevrelerinde ve ana arterlerde denetimlerini artırdı. Okul servis araçlarının yönetmeliğe uygunluğu kontrol edilirken, trafik polisleri de yoğunluğun yaşandığı noktalarda görevlendirildi. Yetkililer, velilere okul saatlerinde mümkün olduğunca toplu taşıma kullanmaları veya araçlarını okul çevresinden uzak noktalara park etmeleri çağrısında bulundu.
Ekonomik Yansımalar: Servis Ücretleri ve Okul Harcamaları
Uyum haftasının başlamasıyla birlikte okul servis ücretleri ve eğitim harcamaları da gündeme geldi. İstanbul'da servis ücretlerine bu yıl yüzde 40 ila 60 arasında zam yapıldığı bildirildi. Veliler, artan maliyetler karşısında bütçelerini dengelemeye çalışıyor. Okul kıyafeti, kırtasiye ve teknolojik cihaz gibi harcamalar da ailelerin ekonomik yükünü artırıyor.
Ekonomistler, eğitim harcamalarının enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Özellikle eylül ayında yapılan bu harcamalar, gıda ve enerji dışı kalemlerde fiyat artışını tetikleyebiliyor. TÜİK verilerine göre, eğitim hizmetleri enflasyonu son bir yılda yüzde 80'in üzerinde arttı. Bu durum, dar gelirli ailelerin okul masraflarını karşılamakta zorlanmasına yol açıyor.
Hükümet, ailelere yönelik eğitim yardımlarını sürdürüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahibi ailelere okul öncesi ve ilkokul öğrencileri için belirli bir miktar nakdi destek sağlıyor. Ancak veliler, bu desteğin artan maliyetleri karşılamada yetersiz kaldığını belirtiyor.
Uzman Görüşleri: Uyum Sürecinin Önemi
Eğitim psikologları, uyum haftasının çocukların okula başlama kaygısını azaltmada kritik bir rol oynadığını vurguluyor. Uzmanlara göre, bu süreçte velilerin çocuklarına destek olması, okul öncesi ve ilkokul çağındaki öğrencilerin adaptasyonunu kolaylaştırıyor. Ayrıca öğretmenlerin de öğrencileri bireysel olarak tanıması, ilerleyen dönemde eğitim kalitesini artırıyor.
Ancak bazı eğitim sendikaları, uyum haftasının yeterli süre ve kaynakla desteklenmediğini savunuyor. Özellikle kalabalık sınıflarda öğretmenlerin her öğrenciyle yeterince ilgilenemediği dile getiriliyor. Sendikalar, MEB'in uyum programını daha kapsamlı hale getirmesi ve öğretmenlere ek destek sağlaması gerektiğini ifade ediyor.
Trafik Yoğunluğu ve Gelecek Günler
Uyum haftası 6 Eylül Cuma günü sona erecek. Ancak asıl yoğunluğun 9 Eylül Pazartesi günü tüm kademelerde eğitimin başlamasıyla yaşanması bekleniyor. İBB, okulların açılmasıyla birlikte trafik yoğunluğunun yüzde 20 daha artacağını öngörüyor. Kent yönetimi, toplu taşıma seferlerini artırma ve okul servislerine öncelik tanıma gibi önlemler planlıyor.
Velilere, okul güzergahlarında alternatif yolları kullanmaları ve sabah saatlerinde yola erken çıkmaları tavsiye ediliyor. Ayrıca okul çevrelerinde yaya güvenliği için trafik düzenlemeleri yapılacak. Emniyet yetkilileri, sürücülerin okul bölgelerinde hız limitlerine uyması ve yaya geçitlerine azami dikkat göstermesi konusunda uyarıyor.
Uyum haftasının başlaması, eğitim öğretim yılının açılışı öncesinde hem trafik hem de ekonomik hareketliliği beraberinde getirdi. Önümüzdeki günlerde okul alışverişleri ve servis hizmetleri nedeniyle piyasada canlanma bekleniyor. Ancak artan maliyetler, ailelerin bütçesini zorlamaya devam edecek gibi görünüyor.