TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Öğretmenlerin Ankara Direnişi 12. Gününde: Açlık Grevi Sürüyor

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Öğretmenlerin Ankara Direnişi 12. Gününde: Açlık Grevi Sürüyor

Ankara'da bir araya gelen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Ö-SEN) ve Mülakat Mağduru Öğretmenler Platformu üyesi öğretmenler, eylemlerinin 12'nci, açlık grevinin ise 11'inci gününde direnişlerini kararlılıkla sürdürüyor. Öğretmenler, mülakat usulüne son verilmesi ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının kaldırılması talebiyle başlattıkları eylem kapsamında, bugüne kadar yapılan müzakerelerden çıkardıkları sonuçları kamuoyuyla paylaştı.

Müzakere Süreci ve Talepler

Grup adına açıklama yapan sendika yetkilileri, Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen görüşmelerde somut bir ilerleme kaydedilemediğini belirtti. Öğretmenler, mülakat sisteminin kaldırılması, kadro güvencesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi konularında ısrarcı. Yetkililer, "Bugüne kadar yapılan görüşmelerde taleplerimiz muhatap bulamadı. Bakanlık, mülakatın kaldırılmasına sıcak bakmadığını ifade etti. Ancak biz direnişimizi sürdüreceğiz" dedi.

Açlık grevinde olan öğretmenlerin sağlık durumlarının takip edildiği, iki öğretmenin tansiyon düşüklüğü ve halsizlik nedeniyle sağlık kontrolünden geçirildiği öğrenildi. Sendika, eylemin 15. gününe kadar bakanlıktan olumlu bir yanıt gelmemesi halinde eylemlerini genişleteceklerini duyurdu.

Destek ve Tepkiler

Eyleme aralarında CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda siyasi parti temsilcisi destek ziyaretinde bulundu. Özellikle AKP'li bir vekilin, eylem alanını ziyaret ederek öğretmenlerle görüşmesi dikkat çekti. Ancak öğretmenler, iktidar partisinden somut adım beklediklerini vurguladı. Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen gibi diğer eğitim sendikaları da dayanışma mesajı yayımladı.

Özel sektör öğretmenleri, uzun süredir sözleşmeli statüde çalıştırılmaları, düşük ücretler ve mülakat mağduriyeti nedeniyle tepkili. Mülakat Mağduru Öğretmenler Platformu, binlerce öğretmenin mülakatlarda haksızlığa uğradığını iddia ediyor. Platform, mülakat notlarının şeffaf bir şekilde açıklanmasını ve itiraz sürecinin başlatılmasını talep ediyor.

Hukuki Boyut ve Geçmiş

Mülakat uygulaması, 2015 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle öğretmen alımlarında zorunlu hale getirilmişti. O tarihten bu yana on binlerce öğretmen adayı, mülakatlarda elenirken, sürecin liyakatten uzak olduğu yönünde yoğun eleştiriler var. Danıştay, mülakatın kaldırılmasına yönelik bazı davalarda iptal kararları verse de, Bakanlık yeni düzenlemelerle uygulamayı sürdürüyor. Öğretmenler, yargı kararlarının uygulanmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmayı değerlendiriyor.

Eylem alanında açlık grevini sürdüren öğretmenler, her gün saat 12.00'de basın açıklaması yapıyor. Grup, ulaşan destek mesajlarını sosyal medya hesaplarından paylaşırken, #ÖğretmenDirenişi etiketiyle kampanyaya geniş katılım çağrısı yapıyor. Öğretmenlerin direnişinin, eğitim çalışanlarının özlük hakları mücadelesinde bir dönüm noktası olabileceği değerlendiriliyor.

Türkiye'de öğretmen istihdamı, yıllardır süregelen bir sorun olarak gündemdeki yerini koruyor. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, her yıl ortalama 20 bin öğretmen ataması yapılırken, başvuru sayısının 200 bini aştığı görülüyor. Bu tablo, öğretmen adayları arasında ciddi bir istihdam sorunu olduğunu gösteriyor. Öğretmenlerin bu eylemli süreci, sorunun çözümü için kamuoyu oluşturma açısından önem taşıyor. Ancak iktidar kanadından henüz bu yönde bir adım atılmamış olması, eylemin uzamasına neden oluyor. Sonuç olarak, Ankara'daki bu direniş, eğitim çalışanlarının hak arama mücadelesinde yeni bir sayfa açarken, hükümetin nasıl bir politika izleyeceği merak konusu.

Etiketler:
öğretmendirenişaçlık grevimülakatankarasendika

İlgili Haberler

Sarp Eymen'in ölümünde sürücüye 5 yıl 6 ay hapis
Siyaset

Sarp Eymen'in ölümünde sürücüye 5 yıl 6 ay hapis

2 dk önce

AKP'ye geçen Rasim Arı'dan ilk talimat: Nevşehir'de şok 'U' dönüşü
Siyaset

AKP'ye geçen Rasim Arı'dan ilk talimat: Nevşehir'de şok 'U' dönüşü

3 dk önce

Akın Gürlek-Özgür Özel davasında karar çıktı
Siyaset

Akın Gürlek-Özgür Özel davasında karar çıktı

3 dk önce

Halil Ergün 'Atatürkçü değilim' sözlerini geri aldı
Siyaset

Halil Ergün 'Atatürkçü değilim' sözlerini geri aldı

4 dk önce