İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma sırasında büyük bir protestoyla karşılaştı. Kürsüye çıktığı anda çok sayıda ülkenin temsilcisi salonu terk etti. Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Netanyahu'nun konuşması uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Netanyahu, BM Genel Kurulu'na hitap etmek üzere kürsüye geldiğinde, salonun büyük bölümünün boşaldığı görüldü. Diplomatik kaynaklara göre, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülkenin temsilcileri, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini protesto etmek için konuşma öncesinde salondan ayrıldı. Netanyahu ise boş salona konuşmak zorunda kaldı.
Protestolar ve Uluslararası Tepkiler
Netanyahu'nun konuşmasını protesto eden ülkeler arasında Türkiye, Güney Afrika, Brezilya, Kolombiya ve birçok Arap ülkesi yer aldı. Bu ülkelerin temsilcileri, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçları ve soykırım nedeniyle Netanyahu'yu dinlemeyi reddettiklerini açıkladı. Protesto eylemi, BM Genel Kurulu'nda nadir görülen bir diplomatik tepki olarak kaydedildi.
Öte yandan, Netanyahu'nun konuşmasını salonun balkonunda bulunan bir grup İsrail yanlısı dinledi. Ancak genel olarak salonun büyük ölçüde boş kalması, İsrail'in uluslararası alanda ne kadar yalnızlaştığını gözler önüne serdi.
Netanyahu'nun Konuşmasından Satır Başları
Boş salona konuşan Netanyahu, konuşmasında İran'ı hedef aldı ve nükleer programını kınadı. Ayrıca, Gazze'deki saldırıları savunarak, İsrail'in kendini savunduğunu iddia etti. Netanyahu, "İsrail barış istiyor, ancak teröre boyun eğmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Ancak bu sözler, salonda yankılanmak yerine, büyük ölçüde boş koltuklara hitap etti.
Netanyahu'nun konuşması sırasında salonda bulunan bazı diplomatlar, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini soykırım olarak nitelendirdi. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, Gazze'de son aylarda binlerce sivil hayatını kaybetti ve bölgede insani kriz derinleşti.
Gazze'deki Soykırım ve BM'nin Tutumu
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam ediyor. Uluslararası kuruluşlar, İsrail'in Gazze'de soykırım suçu işlediğini belirtiyor. BM Genel Kurulu'nda kabul edilen kararlarda, İsrail'e saldırıları durdurma çağrısı yapıldı. Ancak İsrail, bu çağrıları reddederek saldırılarını sürdürdü.
Netanyahu'nun BM'de boş salona konuşması, İsrail'in uluslararası izolasyonunu bir kez daha gösterdi. Uzmanlar, bu protestonun İsrail'e yönelik artan tepkinin bir işareti olduğunu değerlendiriyor.
Diplomatik Analiz: İsrail'in Yalnızlığı
Netanyahu'nun konuşmasına gösterilen tepki, İsrail'in en yakın müttefikleri dışında neredeyse tüm ülkeler tarafından yalnız bırakıldığını ortaya koydu. Avrupa ülkelerinden bazı temsilciler de salonda kalırken, birçoğu konuşmayı dinlemek yerine salonu terk etmeyi tercih etti.
BM Genel Kurulu'ndaki bu protesto, uluslararası toplumun İsrail'e karşı tutumunun sertleştiğini gösteriyor. Önümüzdeki günlerde, İsrail'e yönelik yaptırım çağrılarının artması bekleniyor.
Sonuç olarak, Netanyahu'nun BM kürsüsünden boş salona seslenmesi, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı küresel öfkenin somut bir göstergesi oldu. Uluslararası hukuk ve insan hakları savunucuları, bu tür protestoların devam edeceğini ve İsrail'in hesap vermesi gerektiğini vurguluyor.