İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, NATO Ankara Zirvesi'nde uygulanan güvenlik tedbirleri kapsamında 4 bin 412 kişinin yakalandığını duyurdu. Bakan Çiftçi, zirve öncesi ve sırasında alınan sıkı önlemlerle terör örgütleri ve organize suç gruplarına yönelik operasyonların başarıyla yürütüldüğünü belirtti. Yakalananlar arasında terör suçları, uyuşturucu ticareti, dolandırıcılık ve hırsızlık gibi farklı suç kategorilerinden aranan kişiler bulunuyor.
Güvenlik önlemleri ve operasyon detayları
Bakan Çiftçi, zirve süresince 81 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendiğini ifade etti. Polis ve jandarma ekiplerinin ortak çalışmalarıyla, aranan şahısların yakalanması için 10 binden fazla personelin görev yaptığı bildirildi. Özellikle Ankara'da toplam 6 bin 500 güvenlik görevlisi, zirve alanı ve çevresinde 24 saat esasına göre çalıştı. Ayrıca, hava sahası güvenliği için uçaksavar sistemleri ve insansız hava araçları kullanıldı.
Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin değerlendirme
İçişleri Bakanı, güvenlik tedbirlerinin sadece zirve ile sınırlı kalmadığını, terörle mücadele kapsamında da kararlılıkla sürdüğünü vurguladı. Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda, operasyonların hız kesmeden devam edeceğini belirtti. Bakan Çiftçi, vatandaşların huzur ve güvenliği için her türlü tedbiri aldıklarını ve alacaklarını sözlerine ekledi.
Yakalananların profili
Yetkililerden alınan bilgiye göre, yakalanan 4 bin 412 kişiden 1.200'ü terör örgütü üyesi veya bağlantılı, 1.800'ü uyuşturucu suçlarından aranan, geri kalanı ise dolandırıcılık, yaralama ve hırsızlık gibi suçlardan kaydı bulunan şahıslar. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu kişilerin adliyeye sevk edildiğini ve gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını duyurdu.
NATO Zirvesi'nin güvenlik boyutu
NATO Ankara Zirvesi, ittifakın genişleme ve savunma politikalarının ele alındığı kritik bir toplantıydı. Bu tür uluslararası etkinlikler, hem diplomatik açıdan önemli hem de güvenlik riskleri barındırıyor. Türkiye, zirve boyunca en üst düzey güvenlik önlemlerini uygulayarak, olası tehditlere karşı proaktif bir yaklaşım sergiledi. Yakalanan şahısların büyük bir kısmının, zirve öncesi yapılan istihbarat çalışmaları sayesinde belirlenmesi, önleyici güvenlik anlayışının başarısını ortaya koydu.
Bu operasyonlarla birlikte, halkın güvenliği sağlanırken, aynı zamanda suç örgütlerine de gözdağı verilmiş oldu. Bakan Çiftçi, uygulanan tedbirlerin örnek teşkil ettiğini ve benzer büyüklükteki organizasyonlarda da aynı hassasiyetin gösterileceğini ifade etti.