TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

NATO Zirvesi öncesi liderler İstanbul'da turist gibi gezdi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
NATO Zirvesi öncesi liderler İstanbul'da turist gibi gezdi

7-8 Temmuz'da Ankara'da düzenlenecek NATO Zirvesi öncesinde Türkiye'ye gelen bazı dünya liderleri, İstanbul'da konaklarken kentin simge yapılarını ziyaret ederek turist gibi poz verdi. Özellikle bir ülkenin başbakanı, Ayasofya-i Kebir Camii, Sultanahmet Meydanı ve Kapalıçarşı'da objektiflere yansıdı. Liderin İstanbul programı, zirve öncesinde adeta bir kültür turuna dönüştü.

Başbakanın İstanbul turu

Söz konusu lider, beraberindeki heyetle birlikte İstanbul'un tarihi yarımadasında yaklaşık 4 saat geçirdi. İlk olarak Sultanahmet Meydanı'nda Dikilitaş ve Alman Çeşmesi önünde hatıra fotoğrafı çektiren başbakan, ardından Ayasofya'yı ziyaret etti. Burada yaklaşık 45 dakika kalan lider, caminin içindeki mozaikleri ve mimari detayları inceledi. Ardından yürüyerek Kapalıçarşı'ya geçen başbakan, burada bir halı dükkanında çay içti ve çeşitli dükkanları gezdi. Çarşı esnafıyla sohbet eden lidere, bir halı hediye edildiği öğrenildi.

Zirve öncesi mesaj mı?

NATO Zirvesi'nde gündemde Rusya-Ukrayna savaşı, savunma harcamaları ve genişleme konuları bulunuyor. Liderin İstanbul turu, bazı yorumcular tarafından Türkiye'ye verilen önemin bir göstergesi olarak değerlendirildi. Özellikle Ayasofya ve Kapalıçarşı gibi sembolik mekanların seçilmesi, İslam dünyası ve ticari bağlara vurgu olarak yorumlandı. Öte yandan liderin eşinin de Bebek sahilinde yürüyüş yaparken fotoğraflanması, ziyaretin samimi bir havada geçtiğini gösterdi.

Güvenlik önlemleri had safhada

Zirve öncesi Ankara'da olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, İstanbul'da da liderlerin geçtiği güzergahlar boyunca yoğun polis ve özel harekat timleri görev yaptı. Hava sahası kısa süreliğine kapatılırken, helikopter koruması da sağlandı. Yetkililer, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını açıkladı.

Değerlendirme

NATO Zirvesi gibi kritik bir toplantı öncesinde liderlerin İstanbul'da turistik faaliyetlerde bulunması, diplomaside insani temasların önemini hatırlatıyor. Bu tür gayriresmi görüşmeler, zirve masasındaki atmosferi de olumlu etkileyebilir. Ancak asıl sonuçlar, Ankara'da yapılacak oturumlardan çıkacak.

Etiketler:
NATO ZirvesiİstanbulliderlerturistbaşbakanAyasofyadiplomasi

İlgili Haberler

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: NATO’da Birlik Söylemden Eyleme Geçmeli
Siyaset

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: NATO’da Birlik Söylemden Eyleme Geçmeli

5 dk önce

Gazeteci Kayhan Ayhan adliyeye sevk edildi
Siyaset

Gazeteci Kayhan Ayhan adliyeye sevk edildi

6 dk önce

CHP'li Belediye Başkanı Erkan Hayla Zafer Partisi'ne katıldı
Siyaset

CHP'li Belediye Başkanı Erkan Hayla Zafer Partisi'ne katıldı

6 dk önce

Bakan Ersoy, Ukrayna lideri Zelenski'yi Ankara'da karşıladı
Siyaset

Bakan Ersoy, Ukrayna lideri Zelenski'yi Ankara'da karşıladı

7 dk önce