TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

NASA alarmda: ISS'de hava kaçağı onarımı durduruldu

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
NASA alarmda: ISS'de hava kaçağı onarımı durduruldu

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) kriz: Rusya'ya ait Zvezda modülünde tespit edilen hava kaçağı nedeniyle başlatılan onarım çalışmaları, NASA'nın kararıyla durduruldu. Amerikan uzay ajansı, mevcut ölçüm ve verilerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini duyurdu. Uzay istasyonundaki mürettebatın güvenliği için önlemler alınırken, kaçağın boyutu ve olası riskler henüz netleşmiş değil.

Rus modülünde sızıntı

Zvezda modülü, ISS'nin Rusya segmentinin ana yaşam alanlarından biri olarak biliniyor. 2020 yılından bu yana periyodik hava kaçakları yaşanan modülde, son haftalarda yapılan ölçümler sızıntı oranında artış olduğunu gösterdi. Roscosmos ve NASA ortak çalışma yürütürken, onarım sürecinde kullanılan yöntemlerin yeterliliği tartışma konusu oldu. NASA, 'veri tutarlılığı' endişesiyle çalışmaları askıya aldı.

NASA'nın endişesi: yanlış ölçüm mü?

NASA'dan yapılan açıklamada, "Elde edilen verilerin güvenilirliğinden emin olmak istiyoruz. Farklı sensörler arasındaki uyumsuzluk, kaçağın tam yerini ve debisini belirlemeyi zorlaştırıyor" denildi. Uzay ajansı, alternatif ölçüm teknikleriyle yeni bir değerlendirme yapacak. Bu süreçte mürettebatın Zvezda modülüne erişimi kısıtlanmış değil; ancak sızıntının büyümesi halinde acil durum prosedürleri devreye girebilir.

Uzay istasyonunun geleceği

ISS, 2030 yılına kadar faaliyette kalması planlanan bir platform. Ancak artan bakım maliyetleri ve bazı modüllerdeki yıpranmalar, emeklilik tartışmalarını beraberinde getiriyor. Hava kaçağı krizi, yaşlanan istasyonun güvenilirliği konusunda yeni soru işaretleri doğurdu. Uzmanlar, bu tür sorunların önümüzdeki yıllarda daha sık yaşanabileceğini belirtiyor.

Etiketler:
nasaisshava kaçağıuzay istasyonuroscosmos

İlgili Haberler

Çöl sıcağı Yunanistan'dan Türkiye'ye girdi: 50 derece hissedilecek
Gündem

Çöl sıcağı Yunanistan'dan Türkiye'ye girdi: 50 derece hissedilecek

13 dk önce

Antalya Akseki'deki orman yangını gece boyu süren müdahaleyle söndürüldü
Gündem

Antalya Akseki'deki orman yangını gece boyu süren müdahaleyle söndürüldü

33 dk önce

Mevsim Normali Üstü Sıcakların Ardından Türkiye'ye Sonbahar Yağmurları Geliyor
Gündem

Mevsim Normali Üstü Sıcakların Ardından Türkiye'ye Sonbahar Yağmurları Geliyor

33 dk önce

Ahbap soruşturmasında 10 şüpheli adliyede: Oğuzhan Uğur da aralarında
Gündem

Ahbap soruşturmasında 10 şüpheli adliyede: Oğuzhan Uğur da aralarında

38 dk önce