İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, hükümetin başlattığı "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Dervişoğlu, sürece yönelik eleştirileri provokatörlük olarak nitelendirenlere sert çıkarak, "Diyorlar ki bu projeye karşı konuşanlar provokatördür. 'Bu süreci baltalamaya çalışıyorlar demektir' deyip maksadı aşan ifadelerde bulunuyorlar. İmralı'daki canibaşı için eğer bir provokatör aranıyorsa, TBMM'ye gelsin" dedi. Dervişoğlu'nun bu sözleri, siyaset kulislerinde geniş yankı uyandırdı.
"Milletin Vicdanı Provokatörlük Olamaz"
Dervişoğlu, sürece dair farklı görüşlerin ifade edilmesinin demokrasinin gereği olduğunu vurgulayarak, "Milletin vicdanından çıkan ses provokatörlük olamaz. Bu süreçte herkesin fikrini özgürce söylemesi en doğal haktır. Ancak bazı çevreler, eleştirileri susturmak için provokatörlük suçlamasıyla insanları sindirmeye çalışıyor. Bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
İYİ Parti lideri, açıklamalarında İmralı'da bulunan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a da değindi. Dervişoğlu, "İmralı'daki canibaşı için eğer bir provokatör aranıyorsa, TBMM'ye gelsin. Milletin iradesinin tecelli ettiği çatı altında hesap versin. Bu süreçte asıl provokatörlük, terör örgütü liderini muhatap alıp milletin sesini yok saymaktır" diye konuştu.
Sürecin Arka Planı
Hükümetin "Terörsüz Türkiye" adı altında yürüttüğü süreç, uzun süredir tartışmaların odağında. Süreç kapsamında PKK'nın silah bırakması ve örgütün feshedilmesi hedefleniyor. İlk aşamada İmralı'da Öcalan ile görüşmeler yapıldı ve örgüte silah bırakma çağrısı iletildi. Ardından PKK, "Kendini feshetme" kararı aldığını duyurdu. Ancak bu gelişmeler, muhalefetin bir kısmı tarafından "milli iradeye aykırı" ve "hesap sorulmadan affedilme" olarak eleştiriliyor.
Dervişoğlu, sürecin şeffaf yürütülmediğini savunarak, "TBMM çatısı altında, milletin temsilcileriyle birlikte bu süreç yönetilmeliydi. Kapalı kapılar ardında alınan kararlar, milletin vicdanında karşılık bulmaz. Biz İYİ Parti olarak, milletin sesi olmaya devam edeceğiz" dedi.
Muhalefetten Destek ve Eleştiriler
Dervişoğlu'nun açıklamaları, muhalefet partileri arasında farklı tepkilere yol açtı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, süreci "milli iradeyi yok sayan bir girişim" olarak nitelendirirken, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise sürecin barışa katkı sağlayacağını belirterek destek verdi. Milliyetçi cepheden ise sert eleştiriler geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sürecin "tarihi bir fırsat" olduğunu savunarak, "Provokasyonlara karşı sağduyulu olunmalı" çağrısı yaptı.
Dervişoğlu'nun açıklamaları, özellikle "İmralı'daki canibaşı" ifadesiyle dikkat çekti. Siyaset bilimciler, bu sözlerin İYİ Parti'nin sürece karşı duruşunu netleştirdiğini ve milliyetçi tabanda karşılık bulacağını değerlendiriyor. Ayrıca Dervişoğlu'nun "TBMM'ye gelsin" çağrısı, Öcalan'ın Meclis'te konuşması tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Kamuoyu ve Uzman Görüşleri
Kamuoyu araştırmaları, sürecin toplumda kutuplaşmaya neden olduğunu gösteriyor. Son anketlere göre, halkın yaklaşık %45'i süreci desteklerken, %40'ı karşı çıkıyor. Kalan %15 ise kararsız. Uzmanlar, Dervişoğlu'nun açıklamalarının bu kutuplaşmayı daha da derinleştirebileceği uyarısında bulunuyor.
Siyaset bilimci Prof. Dr. Ahmet Kaya, "Dervişoğlu, milliyetçi seçmenin hassasiyetlerini dile getiriyor. Ancak sürecin başarısı için tüm kesimlerin katkısı şart. Provokatörlük suçlamaları yerine diyalog kanalları açılmalı" dedi. Diğer bir uzman ise, "Bu süreç, Türkiye'nin demokratikleşmesi için bir fırsat olabilir. Ancak şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri gözetilmezse, kalıcı barış sağlanamaz" yorumunda bulundu.
Sonuç ve Beklentiler
Müsavat Dervişoğlu'nun açıklamaları, "Terörsüz Türkiye" sürecinde yeni bir tartışma başlatmış durumda. İYİ Parti lideri, milletin vicdanına seslenerek, sürecin TBMM çatısı altında ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Önümüzdeki günlerde sürecin nasıl ilerleyeceği ve muhalefetin tutumu, Türkiye siyasetinin seyrini belirleyecek. Dervişoğlu'nun "TBMM'ye gelsin" çağrısı ise yanıtsız kalırsa, tartışmaların daha da alevlenmesi bekleniyor.