TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Muğla'da üç ilçede orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Muğla'da üç ilçede orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Muğla’nın Kavaklıdere, Milas ve Ortaca ilçelerinde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangınları, bölgede geniş bir alana yayılma tehlikesi oluşturuyor. Ekipler, yangınlara havadan ve karadan müdahale ederken, Milas ilçesi Gürçamlar Mahallesi Kazıklı-Bozbük mevkisindeki yangının rüzgarın etkisiyle ormanlık alana ilerlediği belirtiliyor. Yangınların çıkış nedenine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, soğutma çalışmaları devam ediyor.

Üç ilçede eş zamanlı yangın

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, üç ilçede aynı anda çıkan yangınlara müdahale için seferber oldu. Kavaklıdere ilçesinde çıkan yangında alevler, yerleşim yerlerine yaklaşırken, vatandaşlar tedbir amaçlı tahliye edildi. Milas ilçesi Gürçamlar Mahallesi Kazıklı-Bozbük mevkisinde başlayan yangın ise rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Bölgeye 5 uçak, 10 helikopter, 30 arazöz ve çok sayıda personel sevk edildi. Ortaca ilçesinde çıkan yangında ise ekipler alevleri kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor. Yangın söndürme çalışmalarına jandarma ve AFAD ekipleri de destek veriyor.

Yangınların etkisi ve önlemler

Yangınlar nedeniyle bölgede hava kalitesi olumsuz etkilenirken, yetkililer vatandaşları dumana karşı uyarıyor. Milas’ta yangının ilerlediği ormanlık alanda endemik bitki türlerinin bulunduğu ve ekosistemin zarar gördüğü bildiriliyor. Muğla Valiliği, yangın bölgelerine girişleri yasaklarken, vatandaşlardan yangın söndürme çalışmalarına engel olmamaları istendi. Ayrıca, bölgede hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve düşük nem oranı yangın riskini artırıyor. Uzmanlar, iklim değişikliğine bağlı olarak Türkiye genelinde orman yangınlarının sıklığının arttığına dikkat çekiyor.

Yangınlarla mücadele kapsamında, çevre illerden de takviye ekipler bölgeye yönlendirildi. Aydın, Denizli ve Antalya’dan gelen itfaiye ekipleri, yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Öte yandan, yangınların kontrol altına alınmasının ardından hasar tespit çalışmaları başlayacak. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, yangınların çıkış nedenini belirlemek için inceleme başlattı.

Son olarak, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede uluslararası iş birliğine ihtiyacı olduğu bir kez daha görüldü. Yangınların büyümeden söndürülmesi için erken uyarı sistemlerinin ve havuzlu yangın söndürme araçlarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Aksi halde her yıl binlerce hektar ormanlık alan kül oluyor. Bu yangınların ekonomiye ve ekolojiye verdiği zararın yanı sıra, can kaybına yol açmaması sevindirici olsa da, önleyici tedbirlerin artırılması elzem.

Etiketler:
Muğlaorman yangınıMilasKavaklıdereOrtacayangın söndürme

İlgili Haberler

Zekai Aksallı'dan 15 Temmuz Mesajı: İhanete Dur Diyen Ömer Halisdemir Kabrinde Anıldı
Gündem

Zekai Aksallı'dan 15 Temmuz Mesajı: İhanete Dur Diyen Ömer Halisdemir Kabrinde Anıldı

17 dk önce

15 Temmuz'un 10. Yılında Erdoğan'dan Tarihi Çağrı: Millet En Büyük Güç
Gündem

15 Temmuz'un 10. Yılında Erdoğan'dan Tarihi Çağrı: Millet En Büyük Güç

22 dk önce

Asansörde korkunç ölüm: 66 yaşındaki kadın sıkışarak can verdi
Gündem

Asansörde korkunç ölüm: 66 yaşındaki kadın sıkışarak can verdi

27 dk önce

Yeni doğan servisinde akılalmaz olay: Hemşire kılığında bebeği kaçırmaya çalıştı
Gündem

Yeni doğan servisinde akılalmaz olay: Hemşire kılığında bebeği kaçırmaya çalıştı

32 dk önce