Kayseri merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen 'internet modem dolandırıcılığı' operasyonunda gözaltına alınan 53 şüpheliden 31'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, şüphelilerin banka hesaplarında toplam 757,5 milyon TL işlem hacmi olduğu belirlendi. Operasyon kapsamında çok sayıda dijital materyal ve dokümana el konuldu.
Operasyonun Detayları
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Kayseri merkezli olmak üzere Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin ve Adana'da belirlenen adreslere operasyon düzenlendi. Operasyonda 53 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin, vatandaşları arayarak kendilerini internet servis sağlayıcı çalışanı olarak tanıttıkları, modemlerinin güncellenmesi gerektiğini söyleyerek mağdurların banka hesaplarına erişim sağladıkları ve paraları çaldıkları tespit edildi. Ayrıca şüphelilerin, ele geçirdikleri paraları kripto para borsaları aracılığıyla akladıkları da belirtildi.
Mağdur Sayısı ve Maddi Boyut
Operasyon kapsamında yapılan incelemelerde, şüphelilerin kullandığı banka hesaplarında toplam 757 milyon 500 bin TL işlem hacmi bulundu. Yetkililer, mağdur sayısının 500'ün üzerinde olduğunu tahmin ediyor. Soruşturma kapsamında şüphelilerin, özellikle yaşlı ve teknolojiye uzak kişileri hedef aldıkları öğrenildi. Şüphelilerin, aradıkları kişilere “Modeminiz güncel değil, lütfen şu kodu tuşlayın” gibi ifadelerle yönlendirme yaptıkları ve bu yolla mağdurların banka hesaplarına eriştikleri belirtildi.
Gözaltına alınan 53 kişiden 31'i, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede mahkemece tutuklandı. Diğer 22 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan şüpheliler, Kayseri Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Emniyet yetkilileri, operasyonun devam edeceğini ve yakalanamayan şüphelilerin de yakalanması için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.
Bu tür dolandırıcılık olayları, vatandaşların kendilerini arayan ve kişisel bilgilerini isteyen kişilere karşı dikkatli olması gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Yetkililer, resmi kurumların asla telefonla para veya şifre talep etmediğini vurguluyor. Şüpheli aramalarda 112 veya 155'in aranması öneriliyor.