TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

MİT Başkanı Kalın, Kahire'de Gazze ateşkesi için kritik temaslarda bulundu

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
MİT Başkanı Kalın, Kahire'de Gazze ateşkesi için kritik temaslarda bulundu

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına ilişkin temaslar kapsamında Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen toplantılara katıldı. Bugün gerçekleşen görüşmelerde, bölgedeki insani durum ve rehine takası süreci ele alındı.

Görüşmelerin odak noktası

Kalın, Mısırlı mevkidaşı ve diğer yetkililerle bir araya gelerek ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için yapılması gerekenleri değerlendirdi. Görüşmelerde, insani yardım koridorlarının genişletilmesi, elektrik ve su altyapısının onarımı gibi konular masaya yatırıldı. Ayrıca, rehine takası sürecinin hızlandırılması için atılacak adımlar da ele alındı.

MİT heyeti, Hamas ve diğer Filistinli gruplarla da temas halinde. Tutuklu takasına ilişkin listeler üzerinde çalışmalar sürüyor. Tarafların öncelikli taleplerinin netleştirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.

Toplantıların ardından yapılan açıklamada, tarafların ateşkesin ikinci aşamasına geçiş için mutabakata varmaya yakın olduğu ifade edildi.

Bölgesel ve küresel bağlam

Gazze’deki çatışmalar, 7 Ekim 2023’te başlayan saldırıların ardından büyük bir insani krize dönüşmüştü. Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen ateşkes müzakereleri, ilk aşamada kısmi bir başarıya ulaşmıştı. Ancak kalıcı barış için ikinci aşamanın hayata geçirilmesi hayati önem taşıyor.

MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın bu ziyareti, Türkiye’nin Filistin meselesine verdiği desteğin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Ankara, daha önce de insani yardım konvoyları göndererek ve siyasi temaslarla sürece katkı sağlamıştı.

Analistler, ateşkesin ikinci aşamasında en kritik konunun, sivillerin güvenli dönüşü ve Gazze’nin yeniden inşası olduğunu vurguluyor. Kalıcı bir çözüm için uluslararası garantilerin de devreye girmesi gerektiği ifade ediliyor.

Önümüzdeki günlerde Kahire’de devam etmesi beklenen görüşmelerde, tarafların somut adımlar atarak ateşkesi tesis etmesi bekleniyor. MİT Başkanı Kalın’ın girişimleri, bölgesel istikrar için kritik bir rol oynamaya devam edecek.

Etiketler:
MİTİbrahim KalınGazzeateşkesKahireMısır

İlgili Haberler

Ayşe Nazlı'dan Babası Reha Muhtar'a Doğum Gününde Duygu Dolu Veda
Gündem

Ayşe Nazlı'dan Babası Reha Muhtar'a Doğum Gününde Duygu Dolu Veda

12 dk önce

Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı yolsuzluk soruşturmasında gözaltında
Gündem

Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı yolsuzluk soruşturmasında gözaltında

12 dk önce

Yörük Ali Efe: Efelerin Efesi'nin Destansı Hayatı
Gündem

Yörük Ali Efe: Efelerin Efesi'nin Destansı Hayatı

17 dk önce

Syedra'daki Antik Zeytinyağı İşliği Restore Edildi
Gündem

Syedra'daki Antik Zeytinyağı İşliği Restore Edildi

27 dk önce