TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Milli Savunma Bakanı Güler: Samp-T ve Patriot alımı değerlendiriliyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Milli Savunma Bakanı Güler: Samp-T ve Patriot alımı değerlendiriliyor

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hava savunma kabiliyetini artırmak amacıyla Fransız-İtalyan ortak yapımı Samp-T ve Amerikan Patriot sistemlerinin satın alınması seçeneklerinin masada olduğunu duyurdu. Bakan Güler, bu sistemlerin yanı sıra yerli üretim hava savunma sistemlerinin de geliştirilmesine devam edildiğini belirterek, Türkiye'nin entegre bir hava savunma ağı kurmayı hedeflediğini ifade etti. Güler, "Samp-T ve Patriot alımı değerlendiriliyor, ancak nihai karar henüz verilmedi" dedi.

NATO Zirvesi ve Güvenlik Boyutu

NATO Zirvesi öncesinde gündeme gelen bu açıklamalar, Türkiye'nin uzun süredir devam eden hava savunma ihtiyacını yeniden gündeme taşıdı. Bakan Güler, zirvede müttefiklerle hava savunma alanındaki iş birliğinin ele alınacağını söyledi. Türkiye, daha önce Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alması nedeniyle ABD ile gerilim yaşamış ve F-35 programından çıkarılmıştı. Bu kez Batılı sistemlere yönelim, Ankara-Washington hattındaki ilişkilerde yumuşama sinyali olarak yorumlanabilir. Güler, "NATO caydırıcılığının güçlenmesi için hava savunma alanında adımlar atıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yerli Hava Savunma Projeleri

Bakan Güler, yerli imkanlarla geliştirilen hava savunma sistemlerine de vurgu yaparak, "Hisar-O, Hisar-U ve Siper projelerimiz hızla ilerliyor. Bu sistemlerimizi envantere alarak hava savunma şemsiyemizi genişleteceğiz" dedi. Türkiye, uzun menzilli hava savunma ihtiyacını yerli sistemlerle karşılamaya çalışırken, kısa vadede Samp-T ve Patriot gibi hazır çözümleri de değerlendiriyor. Güler, ayrıca Türkiye'nin füze savunma sistemleri konusunda teknoloji transferi ve ortak üretim modellerine açık olduğunu belirtti.

Jeopolitik Bağlam ve Stratejik Hedefler

Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla Orta Doğu, Kafkaslar ve Doğu Akdeniz gibi kriz bölgelerinin ortasında yer alıyor. Artan balistik füze tehditleri ve hava saldırılarına karşı kapsamlı bir hava savunma sistemi kritik önem taşıyor. Bakan Güler'in açıklamaları, Türkiye'nin çok katmanlı bir hava savunma ağı kurma yönündeki stratejisini yansıtıyor. Uzmanlar, Samp-T ve Patriot gibi sistemlerin maliyet ve entegrasyon zorlukları bulunsa da, NATO standartlarıyla uyumlu olması nedeniyle tercih edilebileceğini belirtiyor. Türkiye'nin bu alandaki adımları, ulusal güvenlik politikalarının yanı sıra uluslararası ittifak ilişkileri açısından da belirleyici olacak.

Etiketler:
milli savunma bakanıyaşar gülersamp-tpatriothava savunma sistemiNATO zirvesi

İlgili Haberler

1975 model otomobiliyle sokak sokak geziyor: Çocuğuna miras bırakacak
Gündem

1975 model otomobiliyle sokak sokak geziyor: Çocuğuna miras bırakacak

13 dk önce

Bingöl'de kaybolan Vedat Karabulut'un cenazesi bulundu
Gündem

Bingöl'de kaybolan Vedat Karabulut'un cenazesi bulundu

16 dk önce

Samsun'da feci kaza: TIR'a arkadan çarpan otomobildeki çift öldü
Gündem

Samsun'da feci kaza: TIR'a arkadan çarpan otomobildeki çift öldü

16 dk önce

Ankara HAB OSB'de 7 Bin 240 Kişilik Cami Temeli Atıldı
Gündem

Ankara HAB OSB'de 7 Bin 240 Kişilik Cami Temeli Atıldı

19 dk önce