MHP'li Erzincan Belediyesi'ne ait hayvan bakım merkezinde sahipsiz köpeklerin canlı canlı gömüldüğü iddialarını kamuoyuna duyuran hayvan hakları aktivistleri ve gazetecilere dava açılırken, belediye hakkında takipsizlik kararı verildi. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, belediyeye yönelik suç duyurusunu işleme koymazken, iddiaları gündeme taşıyan 8 kişi 'huzur ve sükuneti bozma', 'iftira' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Olay, Türkiye'de hayvan hakları ihlallerine karşı mücadele edenlerin karşılaştığı hukuki engelleri bir kez daha gözler önüne serdi.
Canlı gömme iddiaları ve soruşturma süreci
İddialar, Erzincan Belediyesi Hayvan Bakım Merkezi'nde çalışan bir kişinin cep telefonu kamerasıyla kaydettiği görüntülerle ortaya çıktı. Görüntülerde, belediyeye ait kepçeyle açılan çukurlara canlı köpeklerin atıldığı ve üzerlerinin toprakla kapatıldığı anlar yer alıyor. Görüntüleri basına servis eden ve sosyal medyada yaygınlaştıran aktivistler ile bazı gazeteciler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, iddiaları soruşturmaya başladı ancak 8 ay süren inceleme sonucunda belediye hakkında 'kovuşturmaya yer yok' kararı verdi. Gerekçede, 'görüntülerin delil niteliği taşımadığı' ve 'belediye yetkililerinin kastının bulunmadığı' ifade edildi. Bunun üzerine suç duyurusunda bulunan aktivistler, dosyayı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı.
İfşa edenlere yönelik suçlamalar
Olayı duyuran 8 kişiye yönelik dava süreci ise devam ediyor. Aktivistler ve gazeteciler, belediyenin 'huzur ve sükuneti bozma', 'iftira' ve 'görevi kötüye kullanma' iddialarıyla karşı karşıya. Erzincan 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, ifade veren tanıklar ve bilirkişi raporları bekleniyor. Sanıklar, kamu yararını gözeterek hareket ettiklerini ve hayvan hakları ihlalini ortaya çıkardıklarını savunurken, avukatları belediyenin şikâyet hakkını kötüye kullandığını iddia ediyor. Dava sürecinde Erzincan Barosu Hayvan Hakları Komisyonu'ndan hukuki destek alınıyor.
Hayvan hakları savunucularından tepki
Hayvan hakları örgütleri ve kamuoyu, belediyeye takipsizlik kararına büyük tepki gösterdi. Türkiye genelinde 30'dan fazla hayvan hakları derneği ortak bir açıklama yaparak, 'hayvan katliamlarını belgeleyenlerin değil, katillerin yargılanması gerektiğini' vurguladı. Konuyla ilgili sosyal medya kampanyaları başlatılırken, Erzincan Belediyesi'ne tepki yağdı. Belediye ise iddiaları reddederek, 'görüntülerin montaj olduğunu' ve 'belediyenin hayvan bakım standartlarına uyduğunu' savundu. Erzincan Valiliği de soruşturmanın hassasiyetle yürütüldüğünü belirterek, yargı sürecine saygı duyulması çağrısı yaptı.
Hukuki süreç ve benzer davalar
Türkiye'de hayvan hakları ihlallerini belgeleyen aktivistlere yönelik benzer davalar daha önce de görülmüştü. 2021'de İstanbul'da bir hayvan barınağındaki ölümleri kaydeden bir gönüllü, 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlamasıyla yargılanmış ancak beraat etmişti. Uzmanlar, bu tür davaların hayvan hakları mücadelesini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Erzincan'daki olayda, takipsizlik kararının usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bölge adliye mahkemesine yapılan itirazın sonucu merakla bekleniyor.
Hayvan hakları savunucuları, bu kararın caydırıcı etkisi olabileceği endişesini taşırken, yargının bağımsızlığı ve hayvan haklarının korunması için daha etkili yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguluyor. Olay, sivil toplum ile yerel yönetimler arasındaki gerilimi de gündeme taşıdı. Hayvan hakları aktivistleri, ifşa ettikleri ihlaller nedeniyle yargılanmaktan çekinmediklerini, ancak hukuki süreçlerin adil işlemesi gerektiğini ifade ediyor.