Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yaptığı son hava tahmini uyarısıyla Marmara Bölgesi ve Ege kıyılarında kuvvetli rüzgar beklendiğini açıkladı. Uyarıda, İstanbul dahil birçok şehirde sağanak yağış ve fırtına etkili olacak. Vatandaşların dikkatli olması gerektiği vurgulandı.
Kuvvetli rüzgar saatte 70 kilometreyi bulacak
MGM'den alınan bilgiye göre, Marmara'nın batısı ve kuzeyi ile Ege'nin kuzey ve orta kesimlerinde kuzeyli yönlerden esen rüzgarın, öğle saatlerinden itibaren kuvvetlenerek saatte 50-70 kilometre hıza ulaşması bekleniyor. Özellikle İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, İzmir ve Manisa çevrelerinde etkili olacak rüzgar, akşam saatlerine kadar sürecek. Yetkililer, çatı uçması, ağaç devrilmesi ve ulaşımda aksamalara karşı tedbirli olunmasını istedi.
Yağış miktarı ve etki alanı
Kuvvetli rüzgarla birlikte bölgede sağanak yağışlar da bekleniyor. Marmara'nın güneyi ve Ege kıyılarında metrekareye 20-30 kilogram yağış düşmesi öngörülüyor. Yağışların yarın sabah saatlerine kadar aralıklı olarak devam edeceği tahmin ediliyor. İstanbul'da özellikle Avrupa Yakası'nda yağış miktarının daha yüksek olması bekleniyor. Meteoroloji, ani sel ve su baskınlarına karşı uyarıda bulundu.
Uzmanlar: İklim değişikliği etkisi olabilir
Meteoroloji uzmanları, son günlerde sık sık yaşanan kuvvetli rüzgar ve sağanak olaylarının iklim değişikliğiyle bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Normalde mevsim normallerinde seyreden hava koşulları, son yıllarda daha ekstrem hale geldi. Uzmanlar, vatandaşların meteoroloji uyarılarını takip etmelerini ve gereksiz yere açık alanlarda bulunmamalarını tavsiye ediyor.
Yetkililer, özellikle balıkçılar ve denizciler için de ayrı bir uyarı yaparak, denizlerde dalga yüksekliğinin 3-4 metreye ulaşabileceğini, bu nedenle küçük teknelerin denize açılmaması gerektiğini bildirdi. Ayrıca, şehir içinde yürüyen vatandaşların şemsiye kullanırken dikkatli olmaları, rüzgârın etkisiyle savrulmalara karşı tedbirli olmaları istendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de kendi sosyal medya hesaplarından bir duyuru yaparak, ekiplerin teyakkuzda olduğunu, olası su baskınlarına karşı müdahale hazırlıklarının tamamlandığını açıkladı. Vatandaşların acil durumlarda 153 beyaz masa hattını aramaları gerektiği hatırlatıldı.
Kuvvetli rüzgar ve yağışların, tarım alanlarına da olumsuz etkisi olabileceği belirtiliyor. Özellikle, hasat dönemindeki ürünlerde devrilme ve zarar oluşma riskine karşı çiftçilerin tedbirli olması gerekiyor. Ziraat odaları, üreticilere seralarını ve ekipmanlarını korumaları için uyarı mesajları gönderdi.