TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Merz'e Ukrayna cevabı: Costa özel statüye gerek olmadığını söyledi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Merz'e Ukrayna cevabı: Costa özel statüye gerek olmadığını söyledi

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in Ukrayna'ya oy kullanma hakkı olmadan AB üyeliği teklifine yanıt verdi. Costa, Ukrayna'nın AB'ye tam üyelik için standart süreci izlemesi gerektiğini ve özel bir statüye ihtiyaç olmadığını ifade etti. Açıklama, Brüksel'de düzenlenen bir basın toplantısında yapıldı.

Costa'nın açıklamaları

Costa, "Ukrayna'nın yeri Avrupa Birliği'dir, ancak bu, mevcut kuralların dışında özel bir düzenleme gerektirmez" dedi. AB Konseyi Başkanı, Merz'in önerisinin aksine, Ukrayna'nın aday ülke statüsüyle devam etmesinin ve gerekli reformları tamamlamasının yeterli olacağını vurguladı. Almanya Başbakanı Merz, geçen hafta yaptığı bir konuşmada, Ukrayna'nın savaşın bitmesinin ardından AB'ye oy hakkı olmadan katılabileceğini önermişti. Bu öneri, Ukrayna'nın hızlı entegrasyonu için bir yol olarak görülmüştü.

AB'nin Ukrayna politikası

Ukrayna, 2022'de Rusya'nın işgalinin ardından AB'ye aday ülke statüsü almıştı. O tarihten bu yana Kopenhag kriterleri olarak bilinen siyasi ve ekonomik reformları uygulamaya çalışıyor. Ancak tam üyelik için müzakereler henüz başlamadı. AB liderleri, Ukrayna'nın adaylık sürecinin hızlandırılması konusunda ayrışmış durumda. Bazı üye ülkeler, savaşın devam ettiği bir ortamda genişlemenin erken olduğunu savunurken, diğerleri Ukrayna'ya somut bir perspektif verilmesini talep ediyor. Costa, "Birliğimiz kurallara dayalıdır ve herhangi bir ülkenin katılımı için aynı şartlar geçerlidir" diyerek Merz'in önerisini dolaylı olarak reddetti.

Merz'in önerisi ve tepkiler

Friedrich Merz, CDU lideri olarak Ukrayna'ya "askıya alınmış üyelik" fikrini ortaya atmıştı. Buna göre Ukrayna, AB kararlarında oy hakkı olmadan birliğin parçası olacak ve güvenlik garantilerinden yararlanacaktı. Ancak bu öneri, Ukrayna yönetiminden ve bazı AB üyelerinden eleştiri aldı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, tam üyelik talebini yineleyerek, "Ukrayna, statükonun ötesinde bir şeyi hak ediyor" demişti. Costa'nın açıklamaları, AB'nin Ukrayna'ya yönelik mevcut politikasını koruduğunu gösteriyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de daha önce Ukrayna'nın reform takvimine bağlı kalması gerektiğini söylemişti.

Uzmanlar, Costa'nın çıkışının AB içinde Ukrayna'nın üyelik sürecine ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirebileceğini belirtiyor. Avrupa Konseyi'nin önümüzdeki aylarda konuyu gündemine alması bekleniyor. Bu gelişmeler, Ukrayna'nın AB ile bütünleşme yolculuğunda önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Etiketler:
ab konseyiantonio costafriedrich merzukraynaab üyeliğialmanya

İlgili Haberler

Sezgileriyle Siyaseti Şekillendiren 3 Burç: Analiz Yetenekleriyle Öne Çıkıyorlar
Siyaset

Sezgileriyle Siyaseti Şekillendiren 3 Burç: Analiz Yetenekleriyle Öne Çıkıyorlar

2 dk önce

CHP'de 'Butlan' yönetimi ilk MYK toplantısını yaptı
Siyaset

CHP'de 'Butlan' yönetimi ilk MYK toplantısını yaptı

8 dk önce

4 ilde uyuşturucu operasyonu: 69 şüpheli yakalandı
Siyaset

4 ilde uyuşturucu operasyonu: 69 şüpheli yakalandı

27 dk önce

Siyasette Geç Kalanlar: Zamanı Kronik Erteleyen 3 Burç
Siyaset

Siyasette Geç Kalanlar: Zamanı Kronik Erteleyen 3 Burç

32 dk önce